“Het zijn financieel spannende tijden voor onze gemeente”, zegt wethouder financiën Henk Bulten. “Om gezond te blijven moeten we in 2024 en de volgende jaren scherpe keuzes maken, die helaas ook buiten de muren van ons stadhuis merkbaar zullen zijn.” Het tekort van negen miljoen is op te delen in twee stukken. Het eerste deel van zes miljoen komt door oplopende zorgkosten in het zogenoemde ‘sociaal domein.’ “Daarom halen we eenmalig vier miljoen uit onze spaarpot om dit gat te dichten. Gelukkig is deze nog goed gevuld”, aldus Bulten. In de algemene reserve zit nog bijna 39 miljoen euro.
Om de kosten niet nog meer uit de hand te laten lopen zijn er maatregelen nodig. “We gaan eerder met mensen in gesprek en proberen al preventief wat te doen, voordat mensen zorg nodig hebben”, zegt Bulten. “Natuurlijk blijven we ook de echte zorg leveren, maar we kijken wel hoe dit efficiënter kan.” Zo probeert de gemeente de overige twee miljoen te besparen door mensen meer gebruik te laten maken van algemeen toegankelijke zorgvoorzieningen.
Inflatie en stijgende lonen
Het tweede deel van het tekort, ongeveer drie miljoen euro, wordt veroorzaakt door inflatie en stijgende lonen bij personeel van de gemeente. “Daarom gaan we in onze eigen organisatie, met daarbij Buha en Buurtplein, ook 800.000 euro bezuinigen door werkprocessen anders in te richten”, aldus wethouder Bulten. Ook wordt er in 2024 een half miljoen bezuinigd op de vaste lasten en onderzoekt de gemeente hoe ze in 2025 de subsidies met 750.000 kan verminderen. “We hopen dat partijen gaan samenwerken en de ontwikkeling van onderaf in gang wordt gezet”, zegt Bulten.
Investeren in groei
Ondanks het tekort blijft de gemeente investeren en staat de ambitie om te groeien naar 70.000 inwoners nog fier overeind. Daarvoor moeten voorzieningen op peil worden gehouden en meer woningen worden bijgebouwd. “Denk daarbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de Spoorzone en de binnenstad”, zegt Bulten. Ook zet de gemeente in op ontmoeting en wil dat per wijk anders aanpakken. “Waar in de ene wijk behoefte is aan een bankje om koffie op te drinken, kan het in een andere wijk gaan om een buurtbarbecue.”
Ook wil de gemeente een impuls geven aan de cultuursector. "Dit doen we in samenwerking met onze regiogemeenten en de provincie die het ook als speerpunt heeft gemaakt", zegt Bulten. Daarbij maken we gebruik van cofinanciering en delen we samen de financiën."
De Vijverberg
Verder wil de gemeente de wegen rondom stadion De Vijverberg aanpakken en de voetgangerstunnel bij de wijk De Hoop verbeteren. Ook hoopt de gemeente in 2024 te kunnen starten met de bouw van een circulair ambachtscentrum, nabij het huidige Buha-pand. “Daarbij wordt het afval gesorteerd, soort bij soort, en uiteindelijk worden er grondstoffen van gemaakt”, zegt Bulten. “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moeten er een plek krijgen en ook het Graafschap College is er op een educatieve manier bij aangehaakt.”
De komende periode praat de gemeenteraad over de begroting en kunnen nog wijzigingen worden doorgevoerd. De begroting voor 2024 wordt vervolgens in november vastgesteld.
Foto: REGIO8