“Met de structurele oplossing zijn we
een jaar geleden begonnen; dat is het plan voor
een gecombineerde woongemeenschap voor 150 asielzoekers en 150 Doetinchemmers,” aldus wethouder Ingrid Lambregts. “Het heeft ook een naam, we noemen het ‘Noaberhoek’.” De naam is gekozen omdat de drie partijen die het project dragen, de gemeente, het COA en Sité Woondiensten, inspelen op het ‘noaberschap’ dat van oudsher sterk aanwezig is in de Achterhoek. Verschillende groepen en culturen moeten door elkaar heen gaan leven en zorgen voor een ‘gemêleerde gemeenschap’.
Zo moeten de Doetinchemmers die intrek nemen in de woongemeenschap ook bijdragen aan de integratie van hun nieuwe buren. Sité Woondiensten wil de nieuwe bewoners van de woningen ook bewust kiezen. “Met dit project dragen we bij aan de maatschappij,” aldus Saar Veneman, de directeur-bestuurder van Sité Woondiensten. “Dit zorgt voor veel kansen in de Achterhoek en veel ondernemers zijn ook positief over het plan.”
Ook bij de nieuwe woonlocatie, Noaberhoek, verwacht de gemeente de nodige uitdagingen. Aan het project werken ze samen met het COA en Sité Woondiensten. “Meerdere partijen moeten samen iets creëren dat ze alleen niet kunnen; dat maakt dit project ook spannend", is de wethouder van mening. “Het is niet altijd makkelijk als je iets nieuws gaat bedenken en iets met elkaar gaat proberen", schetst Joeri Kapteijns, bestuurslid van het COA. “Als je altijd doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Dus het is heel goed om iets anders te doen. Ik denk dat het een hele mooie ontwikkeling is.”
Woningen voor Doetinchemmers?In de Achterhoek heerst, net als in heel Nederland, een woningtekort. Worden de woningzoekenden in de regio niet overgeslagen door de gemeente? “We creëren ook woningen voor 150 Doetinchemmers. Daarnaast gaan we ook heel veel woningen realiseren, onder andere in de Spoorzone, maar ook op heel veel andere plekken in Doetinchem,” geeft wethouder Lambregts aan. “Doetinchem groeit en we bouwen zo hard mogelijk door als we kunnen.”
Locatie TerborgsewegDoetinchem kiest op korte termijn voor een tijdelijke locatie. Het COA kwam met de pandeigenaar van de Terborgseweg tot een overeenstemming voor de huur van drie jaar. De gemeente kreeg de vraag of ze daar voor die periode honderd asielzoekers willen opvangen. Een besluit dat bij omwonenden wellicht rauw op hun dak valt. “We realiseren ons dat als het in jouw nabijheid komt, je je overvallen voelt,” laat Lambregts weten. “Je hebt altijd het idee: had ik het niet kunnen weten?” De gemeente organiseert maandag meerdere bijeenkomsten voor omwonenden op De Vijverberg. “We willen daarna ook constant in gesprek blijven met de buurt.”
Doetinchem moet structureel voor 307 asielzoekers opvang regelen. Met de plannen wordt ongeveer de helft ingevuld. De resterende vraag hoopt Lambregts onder te brengen in
Oude IJsselstreek, waar een grootschalig AZC moet komen. Hoewel het COA graag had gezien dat Doetinchem meer zou kunnen doen, zijn ze blij met de stap die de gemeente zet.