De Kruisberg verloor in 2014 zijn functie als gevangenis en is sindsdien in tijdelijk gebruik van zo'n vijftig kleine ondernemingen of instellingen in en rond de gebouwen. Hun toekomst op deze plek is nu onzeker en hangt af van de plannen van de toekomstige koper. Stadsboerin Willems is één van de ondernemers die zich op deze plek gevestigd heeft. Haar stichting wordt gerund door vrijwilligers die zich dagelijks inzetten om groenten, fruit en kruiden te verbouwen. Daarbij onderhouden ze ook een bijen- en vlindertuin van zevenduizend vierkante meter, een bloemenpluktuin en zorgen ze voor kippen en scharrelvarkens.
Maar volgens Willems is de Stadsboerin groter dan dat: "We zijn veel meer dan een buurtmoestuin. We zijn uitgegroeid tot een duurzaam, groen en sociaal doel waar veel mensen iets aan hebben." Als De Kruisberg wordt verkocht, betekent dit echter dat ook de akkers van de Stadsboerin verkocht worden. Daar maakt Willems zich grote zorgen over: "Ik heb veel ideeën over hoe dit terrein nog mooier kan worden, voor mens dier en natuur. Dat wil ik heel graag uitvoeren. Ik hoop dat ik die kans krijg van de nieuwe eigenaar."
‘Onmisbare waarde’
Volgens de lokale PvdA en GroenLinks is het initiatief van onmisbare waarde. Zij dienden donderdagavond een motie in die pleit voor het behoud van de Stadsboerin, nadat er voor de raadsvergadering al een actie was bij het stadhuis. "De Stadsboerin heeft een belangrijke sociale en maatschappelijke functie voor de inwoners van Doetinchem”, aldus de partijen. “Jong en oud leren er over de lokale productie van voedsel. Daarnaast is er een ontmoetingsplek ontstaan waar mensen met zeer verschillende achtergronden samenwerken en door de natuur en eerlijk voedsel met elkaar verbonden worden."
Symbolische ondersteuning
De support van de PvdA en GroenLinks kan worden beschouwd als een symbolische ondersteuning. Wethouder Ingrid Lambregts benadrukt namelijk dat de gemeente hier geen enkele geen rol of verantwoordelijkheid in kan nemen: "Toen De Kruisberg leeg kwam te staan en er gekozen werd om ruimte te geven aan ondernemers, wist men dat dit op basis van een tijdig huurcontract zou zijn. Op het moment dat er straks een nieuwe koper is, is het aan de koper om te bepalen wat er met de huurders gebeurt."
'Voorstelbaar dat de Stadsboerin kan blijven'
Lambregts geeft wel aan dat de situatie voor de Stadsboerin anders is dan voor de andere huurders: "Haar gronden staan in de nota van uitgangspunten als een gebied dat ‘groen’ bedoeld is. Daarom is het voor de Stadsboerin van belang dat wanneer er kijkdagen voor de kopers komen, ze gebruik maakt van de gelegenheid om zich goed in de kijker te spelen. Stel dat er een plan komt waarin de Stadsboerin passend is, dan is het voorstelbaar dat partijen daar overeenstemming over kunnen bereiken."
Foto: REGIO8