De Vorst stond sinds 1988 aan het hoofd van het traditionele kasteel in de Duitse grensgemeente Isselburg. Hij was rechtstreeks nazaat en erfgenaam van de Hertogen Salm-Salm en Gravin de Lalaing van Hoogstraten. Zijn voorouders behoorden tot de eenmaking van Duitsland in 1815 het Vorstendom Salm-Salm. Hoewel het Vorstendom niet meer bestaat, mocht Carl Philipp van Salm-Salm nog steeds de titel van Vorst dragen en was hij in het bezit van de Waterburcht en een kunstcollectie van onschatbare waarde, zoals een schilderij van Rembrandt van Rijn.
In 1954 studeerde Carl Philipp van Salm-Salm af van de middelbare school. Na een studie bedrijfskunde en een professionele carrière als bankier en in de economie, nam hij in 1969 de administratie van Salm-Salm in de Duitse stad Rhede over. In 1961 trouwde hij met Erika van Morgen, met wie hij vier kinderen kreeg. De oudste zoon is erfprins Emanuel Philipp Nikolaus Johann Felix. Vorst Carl-Philipp van Salm-Salm ontving in 2023 het ereburgerschap van de stad Isselburg. Vorig jaar vierde hij nog zijn negentigste verjaardag in het kasteel.
“De Anholter Jung, zoals hij zichzelf omschreef, onderhield altijd een nauwe band met zijn geboortestad en nam deel aan het lokale culturele en sociale leven. Hij liet dus de kans niet voorbijgaan om maandag mee te doen aan het vogelschieten op het schuttersfeest. Vorst Carl Philipp van Salm-Salm volgde ook vaak de optredens van het kerk- en mannenkoor”, staat
in een overlijdensbericht op de Duitse nieuwssite Isselburg Live.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de Duitse mediapartner Made in Bocholt