Ulft, Netherlands

Duitsers kiezen steeds vaker voor Achterhoekse crematoria

Foto: REGIO8
In Nederland hebben nabestaanden meer mogelijkheden dan in Duitsland. Dat merken ze bij crematoria langs de grens, want steeds meer Duitsers kiezen voor een afscheid in een Nederlands crematorium.
Ruben Dales | 8 mei 2024 15:23 | Aangepast op 8 mei 2024 15:23
“We zien inderdaad steeds meer Duitsers”, aldus Bert van Asselt, directeur van GUV Uitvaartzorg, het bedrijf achter de crematoria in Aalten en Etten. De locaties van GUV liggen allebei op minder dan tien kilometer afstand van de landsgrens. Dat merkt directeur in het aantal Duitsers dat zich meldt voor een crematie in Nederland. “Het begon met een tiental in 2010”, legt Van Asselt uit. “In 2023 waren het er al rond de honderd.” Niet alleen Duitsers komen naar Etten en Aalten voor een afscheid, ook Nederlanders die over de grens wonen zijn regelmatig klant bij GUV.

Maar waarom kan dat niet in Duitsland? Dit begint al bij de opbaartermijn. 'Duitsland is dit tot maximaal 36 uur na het overlijden, terwijl in Nederland een lichaam tot zes dagen thuis mag worden opgebaard'Daarnaast is er bij crematoria in Duitsland vaak geen plechtigheid mogelijk. Dit gebeurt dan pas ná de crematie, met een urn voor in de kerk. De Duitsers die voor een Nederlandse crematorium met volledige dienst kiezen, vinden de Duitse wijze volgens Van Asselt vaak ‘kil en afstandelijk’.

Weinig vrijheid
Ook na de crematie en de dienst hebben Nederlanders meer mogelijkheden met de as. ''De urn moet in Duitsland zes weken na de crematie begraven worden op het kerkhof''. In Nederland hebben nabestaanden meer keuzevrijheid. ''De urn mag zowel worden bijgezet als worden begraven. Ook mogen mensen het stoffelijk overschot thuis bewaren, uitstrooien, of zelfs in een sieraad stoppen''. Deze vrijheid is reden waarom Duitsers kiezer voor de Achterhoekse crematoria, schetst Van Asselt.

Harde grens
Het is echter alleen de bedoeling dat de crematie en plechtigheid in Nederland plaatsvindt. Als de urn de Duitse grens overgaat, geldt de Duitse wetgeving en niet meer de Nederlandse. “De urn moet dan begraven of bijgezet worden’. Aldus Elke Herrnberger van de Duitse vereniging voor uitvaartondernemers. "In Duitsland is het, alleen met uitzondering van de deelstaat Bremen, niet mogelijk om de urn mee naar huis te nemen."

Geen taalbarrière
Voor GUV is het zelfs reden geweest om een Duitse medewerker in dienst te nemen. Van een taalbarrière is in het grensgebied volgens Van Asselt sowieso nauwelijks sprake. “De oudere generatie spreekt vaak nog het ‘Bocholts platt’, wat bijna gelijk is aan het Achterhoeks. We kunnen hierdoor de Duitse uitvaartverzorgers en families goed te woord staan. Dat geeft vertrouwen.”

Weinig verandering
Van Asselt heeft de Duitse wetgeving de afgelopen dertig jaar weinig zien veranderen. "Hij verwacht dan ook geen afname in het aantal Duitse klanten". Wel ziet hij uitzonderingen. "Zo is er in de Duitse grensplaats Vreden, nabij Winterswijk, een uitstrooiveld gecreëerd". ‘In de Duitsland is het uitstrooien van de as alleen mogelijk als dit de statuten van de begraafplaats toestaan’, schetst Elke Herrnberger. ‘’Wel zijn er maar weinig deelstaten die dit mogelijk hebben gemaakt’, benadrukt Herrnberger.

Lees meer over:

Aalten|Grensnieuws|Etten|

Meest gelezen

Brandweer kan brand niet vinden door de mist in Azewijn

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2025 09:42

Gewonde bij mogelijk steekincident in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 29 mrt 2025 15:25

Lees ook

Nieuwe sauna in Bahia-saunatuin geopend na verwoestende brand

De populaire saunawereld van Bahia in het Duitse Bocholt heeft na ruim een jaar weer een volwaardige...

Project CrossFire: Succesvolle zoektocht naar een potentiële locatie voor een grensoverschrijdende brandweerkazerne

De stad Bocholt en gemeente Aalten zijn al zes jaar op zoek naar een geschikte locatie voor de gepla...

Grenzen vervagen, vrouwen verbinden bij viering Internationale Vrouwendag in Emmerik

In het Westen draait 8 maart niet meer om stemrecht, maar om de uitdagingen waarmee vrouwen nog stee...

Weerboer Gerrit voorspelt een droog carnavalsweekend voor de Achterhoek

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...

Stadsbibliotheek Bocholt kan nog leren van bibliotheken in de Achterhoek

Bibliotheken zijn de meest bezochte culturele instellingen in Nederland. Ze trekken bijna net zoveel...

Tanken in Duitsland straks duurder dan in Nederland

De brandstofprijzen in Duitsland gaan fiks stijgen. Het betekent dat tanken in Duitsland zelfs duurd...