Ulft, Netherlands

Eén steenmarter en twee vleermuizen kosten Oude IJsselstreek kwart miljoen

Foto: REGIO8
Het oude pand van de Christoffelschool in Gendringen is gesloopt, en de contouren van het nieuwe IKC De Wijssel worden inmiddels zichtbaar. De sloop van de school heeft echter nogal wat voeten in de aarde gehad. Eén steenmarter en twee dwergvleermuizen, die het erg naar hun zin hadden in het oude schoolgebouw, hebben voor een half jaar vertraging en een flinke extra kostenpost gezorgd.
Bart Sollman | 25 oktober 2024 14:32 | Aangepast op 25 oktober 2024 14:32
"Wettelijk gezien moeten we, op het moment dat uit het onderzoek blijkt dat die dieren er zitten, wachten tot na de paartijd,” zegt verantwoordelijk wethouder Marco Bennink. Omdat het pand niet gesloopt kon worden, liep de bouw een half jaar vertraging op. "We hebben nu al 2,5 ton aan vertragingsschade. Persoonlijk vind ik dat we een beetje doorslaan in dit soort gevallen. Het gaat maar om drie dieren, dan is een kwart miljoen echt veel geld," aldus de wethouder. In het oorspronkelijke plan zou de school eind 2024 worden opgeleverd.

Op 19 september bleek het pand steenmarter- en vleermuisvrij te zijn. Toen kwam de volgende uitdaging voor de gemeente. Het scheelde namelijk niet veel, of de bouw had nóg een half jaar vertraging opgelopen. "We moesten opnieuw een vergunning krijgen van de Provincie. Door personele problemen en drukte daar kregen we die maar niet. Wat bleek? We lagen weer onderop de stapel. Toen we op bestuurlijk niveau druk hebben gezet, kregen we het voor elkaar. Anders hadden we in totaal een jaar vertraging gehad," vertelt Bennink. "Ik heb echt staan juichen toen we de vergunning net op tijd binnenkregen."

Blijft niet bij een kwart miljoen
De leerlingen van IKC De Wijssel krijgen, tot de nieuwe school klaar is, les in voormalig basisschool De Hoeksteen en in noodlokalen. De kosten veroorzaakt door de drie dieren blijven dan ook niet bij 2,5 ton. "We moeten onder andere de noodlokalen een half jaar langer huren. Ook zijn we veel geld kwijt aan extra onderzoeken die we hebben moeten doen," verzucht Bennink. Om het geld voor deze aanvullende kosten vrij te maken, meldt hij zich bij de raad in de volgende raadsvergadering. Zij beslissen hier uiteindelijk over.

Na de zomervakantie klaar
De bouwheer is scholengemeenschap Essentius. Ook zij zijn volgens de wethouder opgelucht dat ze de termijn gehaald hebben en niet nog een half jaar vertraging hebben opgelopen. Bennink kan nu weer met een goed gevoel naar de toekomst kijken: "Ik ben blij dat we nu echt vooruitgang hebben geboekt en volop aan het bouwen zijn. Na de zomervakantie kunnen de leerlingen les krijgen in de nieuwe school."

Lees ook

Doetinchemse raad voelt zich gepasseerd en wil nieuwe proeven in Laag-Keppel voorkomen

De gemeenteraad van Doetinchem heeft het college de opdracht gegeven om alles op alles te zetten om ...

Geen gewonden bij aanrijding in Winterswijk

Bij een aanrijding op de N319 in Winterswijk is vrijdagochtend niemand gewond geraakt. De botsing we...

Nieuwe stap in woningbouwplan Het Loo in Zelhem

Het college van Bronckhorst wil dat de gemeenteraad het gewijzigde bestemmingsplan voor woningbouwlo...

Dialectzanger Hans Keuper haalt €16.200 op voor het goede doel

Dialectmuzikant Hans Keuper heeft samen met zijn band Boh Foi Toch maar liefst €16.200 opgehaald. De...

De Graafschap wacht zware kluif in Den Haag, Brittijn hoopt op terugkeer in basis

De Graafschap wacht vrijdagavond een duel met de nummer negen van de competitie, ADO Den Haag. De pl...

Orion Stars strandt in Champions League, avontuur gaat verder in CEV Volley Cup

De mannen van Orion Stars uit Doetinchem zijn er woensdagavond niet in geslaagd om zich te plaatsen ...