"Dat is gewoon niet meer normaal. We hebben nu al rijen buiten staan," vertelt Hayo Wolff van Heron Fireworks. Die rijen waren volgens een verkeersregelaar vorig jaar nog zo’n zes uur lang. Hoewel de zaak van Wolff net over de grens in Duitsland ligt, ziet hij geen enkele Duitser naar binnen lopen. "We hebben eigenlijk geen Duitsers hier; het zijn alleen maar Nederlanders," aldus Wolff. "Het is duidelijk dat wij een volledig Nederlandse winkel zijn, maar wel met de regels van Duitsland." Ook de klanten van Wolff komen vooral voor het ‘mooiere’ vuurwerk de grens over. "Het is lekker makkelijk nu. Je zit zo over de grens, dus dat is top," zegt een klant.
De strengere Nederlandse regelgeving was voor Wolff bijna 20 jaar geleden reden om met zijn winkel naar Duitsland te verhuizen. "In 2005 ben ik door de strengere regels in Nederland als bedrijf naar Duitsland verhuisd," vertelt Wolff. "In Nederland hadden wij op een gegeven moment zoveel regeltjes en toestanden. Dat was in Duitsland toen al een stuk makkelijker. Daarom heb ik in 2005 de stap genomen naar Duitsland, en dat heeft heel goed uitgepakt."
‘Symboolpolitiek’
Terug naar Nederland verhuizen, daar wil Wolff niet aan denken. De Duitse regels bevallen hem prima. "Kijk, de dingen die in Nederland vroeger allemaal toegestaan waren en waar eigenlijk niets mee aan de hand was, zoals vuurpijlen, rotjes en Romeinse kaarsen, zijn nu illegaal en verboden," legt Wolff uit. "Dat is eigenlijk een beetje symboolpolitiek."
De bezoekers van zijn winkel zijn het met Wolff eens en benadrukken vooral dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor een veilig verloop van Oud en Nieuw. "Iedereen moet zijn Oud en Nieuw vieren zoals je het zelf wil. En als je alles een beetje met beleid doet, zoals vuurwerk afsteken, dan komt alles goed," aldus een bezoeker.