Ulft, Netherlands

Eerste Achterhoekse statushouders hebben zorgdiploma

De eerste groep Achterhoekse statushouders heeft donderdag hun zorgdiploma in ontvangst genomen. Met het project 'nieuwkomers in de zorg' hopen onder meer gemeenten en zorgbedrijven het oplopende personeelstekort in de Achterhoekse zorg op te lossen.
Serena Speet | 23 december 2022 13:01 | Aangepast op 23 december 2022 13:01
"Ik heb in korte tijd veel geleerd op school en van mijn begeleider", vertelt Samah Diab, een van de deelnemers die donderdag het diploma voor de versnelde mbo-opleiding Assistent Dienstverlening en Zorg in ontvangst nam. In totaal begonnen zeven deelnemers aan de opleiding, de andere twee hebben meer tijd nodig om deze ook af te ronden. Naast zorgtaken leerden de deelnemers ook de Nederlandse taal en cultuur kennen. "Het lukte steeds beter om Nederlands te praten", laat Diab weten. Ook het Achterhoekse dialect kwam voorbij, vooral 'luusteren' en 'kieken' vindt Diab leuk, ze kreeg van een van haar docenten een boekje met Achterhoekse spreekwoorden cadeau.

De vijf deelnemers verlaten allemaal de opleiding met diploma én een baan. Op die manier draagt het project volgens de organisatie bij aan de verbetering van het toekomstperspectief van nieuwkomers op de Achterhoekse arbeidsmarkt. De deelnemers volgden op het Graafschap College een aangepast scholingstraject, waarbij zij zowel les kregen als in de praktijk aan het werk waren. Tijdens de opleiding is extra aandacht voor de cultuurverschillen en cultuurdiversiteit om zo wederzijds begrip te creëren tussen deelnemers en werkgevers.

'Kunnen hulp goed gebruiken'
Deelnemers van het traject kunnen voor een baan terecht bij zorgbedrijven Vitaal Thuiszorg, ZorgPlus, T-Zorg en MIEP Huishoudservice. Wethouder werk en inkomen bij de gemeente Doetinchem, Jorik Huizinga, sprak zijn waardering uit voor de deelnemers en het project: "We kunnen jullie hulp in de thuiszorg ontzettend goed gebruiken. Ik hoop dat als ik ooit thuiszorg nodig heb, dat één van jullie langskomt."

Nieuwe groep
Inmiddels is de tweede groep nieuwkomers met het opleidingstraject gestart. Daaraan doen dertien deelnemers mee en zijn in totaal acht werkgevers aangesloten. De leerlingen starten begin 2023 met het tweede deel van hun opleiding, waarbij ze naast een dag in de week naar school, ook veel gaan werken.

Foto: Roel Kleinpenning

Meest gelezen

Nog even en dan heeft Doetinchem een eigen stadsboulevard

Hidde Vinkenvleugel | 19 nov 2024 16:32

Lees ook

Storing in het Slingeland, voorlopig alleen operaties bij spoedgevallen

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem kampte vrijdagochtend met een ICT-storing. Daarom werd de zo...

Achterhoek negeert Haagse plannen en laat statushouders voorgaan bij sociale huur

Achterhoekse gemeenten passeren de plannen uit het landelijke hoofdlijnenakkoord en willen statushou...

Leegstaande pastorie in Hengelo wordt doorstroomlocatie voor statushouders

Bronckhorst wil de leegstaande pastorie van de Sint Willibrorduskerk in Hengelo inzetten om twaalf s...

Zo snel mogelijk dertig extra statushouders in Beek

Er komen dertig extra statushouders in 't Heuveltje in Beek. De provincie heeft het voormalig horeca...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Naast Oekraïners ook statushouders in Terborg

Begin dit jaar maakte de gemeente Oude IJsselstreek bekend dat op drie locaties in Terborg, Silvolde...