Ulft, Netherlands

Energieboswachters aan de slag in Vorden

Tal van zonne- en windmolenparken geven inmiddels kleur aan Gelderland, maar veel ruimte voor biodiversiteit is er niet. Natuur en Milieu Gelderland is het afgelopen jaar een cursus gestart om de mogelijkheden om planten en dieren de ruimte te geven te ontwikkelen en dat heeft geleid tot energieboswachters, die onder andere aan de slag gaan in Vorden.
Tim Rondeel | 29 juli 2022 11:04 | Aangepast op 29 juli 2022 11:04
"De titel energieboswachter sprak me aan", zegt Marc Vervoort tegen Omroep Gelderland. Samen met Erik Nijhoff en een aantal anderen ontwikkelen ze bij de voormalige waterzuivering in Vorden een zonnepark. "De 630 zonnepanelen worden half augustus geplaatst, als de bouwvak voorbij is", zegt Marc. Maar als je op de tekeningen kijkt, dan is er niet echt gedacht aan biodiversiteit, oftewel de verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied. "Nee dat klopt", beamen beiden. "We zijn al een hele tijd bezig met het ontwikkelen van dit zonnepark en we hebben nooit stilgestaan bij de natuur", zegt Marc. "Het is natuurlijk heel erg makkelijk om panelen te plaatsen en daar een groot hek omheen te zetten", vult Erik aan.

Natuur en Milieu Gelderland vindt dat de cursus hard nodig is: "Ik zeg altijd we hebben aan de ene kant een klimaatcrisis, maar aan de andere kant ook een biodiversiteitscrisis", begint Nando Habraken. "Die klimaatcrisis proberen we te overwinnen door de energietransitie goed op gang te brengen. Maar daar hoort ook bij dat we de biodiversiteit - die echt ziek is op dit moment - gaan oplossen."

De Kwekerij als voorbeeld
Op een steenworp afstand, aan de rand van Hengelo, ligt Solarpark De Kwekerij. Als je dit park bekijkt dan begrijp je dat er tal van mogelijkheden zijn om biodiversiteit te creëren. Je kunt daar tussen de panelen doorwandelen terwijl je omringd wordt door allerlei kleuren bloemen, je vlinders ziet rondfladderen en hommels, vliegen en bijen in en uit een insectenhotel ziet komen. Het park wordt in verschillende onderzoeken als ultiem voorbeeld genoemd. "Hier zie je dat de energietransitie en het vergroten van de biodiversiteit heel goed samengaan", zegt Habraken.

Vorden
Zoals het in Hengelo is, kan en hoeft het natuurlijk niet altijd. Ook op kleine schaal kun je biodiversiteit al vergroten. Habraken is blij dat de energieboswachters de plannen in Vorden gaan aanpassen en meer ruimte ontwikkelen voor biodiversiteit. "We willen deelnemers bewust maken van de mogelijkheden", zegt hij. "Als je ziet dat ze hier uiteindelijk de plannen toch gaan aanpassen, dan is dat een goed resultaat." Volgend jaar krijgt de cursus een vervolg. "Er zijn nu al inschrijvingen, zo populair is het", benadrukt Habraken.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

zonnepark|windenergie|

Meest gelezen

Nog even en dan heeft Doetinchem een eigen stadsboulevard

Hidde Vinkenvleugel | 19 nov 2024 16:32

Vrijdagochtend geen treinen in de Achterhoek

Redactie REGIO8 | 21 nov 2024 09:48

Lees ook

Mogelijke komst zonnepark in Barchem houdt gemoederen bezig

De mogelijke komst van het grote zonnepark Bekenschot in Barchem is al lange tijd een heet onderwerp...

Gemeente Lochem moedigt kleinschalige zonnevelden aan

De gemeente Lochem heeft de voorkeur aan het plaatsen van kleinschalige zonnevelden kleiner dan twee...

Seinen op groen voor zonnepark met schapen in Etten

Oude IJsselstreek geeft groen licht voor het realiseren van Zonneweide IJsselhunten, een zonnepark a...

Bouw van zonnepark bij Etten kan volgens Raad van State doorgaan

De bouw van een zonnepark van zes hectare op een voormalige vuilstort bij Etten kan doorgaan. De Sti...

Koerswijziging rondom windmolens zorgt voor onrust in Bronckhorst

In een volgepakte raadszaal van het gemeentehuis van Bronckhorst werden donderdagavond de aanpassing...

Kritiek op plan om nieuwe zonneparken in Aalten voorlopig niet toe te staan

Meerdere organisaties hebben kritiek op het plan van de gemeente Aalten om voorlopig geen zonneparke...