Ulft, Netherlands

Euforie ver te zoeken, maar Berkelland heeft weer een volledig college

Foto: REGIO8
Berkelland heeft weer een compleet college. Arjen Van Gijssel, Gerjan Teselink en Betsy Wormgoor werden drie weken geleden weggestuurd omdat ze niet meer met een specifiek raadslid wilden samenwerken, maar ze zijn dinsdagavond herbenoemd. De lijmpoging lijkt daarmee voorzichtig gelukt, maar burgemeester Joost van Oostrum is nog niet bepaald in juichstemming.
Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 10 juli 2024 12:58 | Aangepast op 10 juli 2024 12:58
“Ik denk dat er nog heel veel werk ligt, dat bleek ook wel in de raadsvergadering van vandaag (dinsdag, red.)”, aldus Van Oostrum, die zijn college drie weken geleden uit elkaar zag vallen. “Er zal flink gewerkt moeten worden aan onderling vertrouwen tussen raadsleden, organisatie, college én inwoners.” Onder het politieke conflict ligt een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. De pijlen richten zich daarin
op een oud-wethouder, die inmiddels D66-raadslid is. Drie wethouders wilden volgens een meerderheid van de raad niet meer met hem samenwerken, dat was reden voor vijf partijen om het vertrouwen op te zeggen.

Ondertussen is de politieke wereld veranderd in de plattelandsgemeente, zijn er eenpitters ontstaan en zijn twee raadsleden van mening veranderd. Daardoor konden de wethouders Wormgoor (PvdA), Teselink (VVD) en Van Gijssel (CDA) terug in functie komen, ook omdat ze een brief hebben verstuurd aan de raad waarin ze uitspreken met álle raadsleden samen te willen werken. Op camera reageren wilden de drie dinsdagavond niet, van een euforische stemming was ook absoluut geen sprake na de herinstallatie.

Raadsakkoord?
Hoe nu verder is de vraag, want de coalitie tussen CDA, PvdA, VVD en D66 lijkt geklapt. VVD-fractievoorzitter Marcellino Kropman heeft daar een idee bij: “Ik heb aangegeven dat wij een raadsbreed akkoord willen hebben. Dat betekent een raadsakkoord. De vorm is voor ons niet belangrijk. Het is wel belangrijk dat we resultaat boeken. Wat er ook uitkomt, moeten we met elkaar zorgen dat Berkelland goed bestuurd wordt.”

Bezuinigingen
De raad heeft het in ere herstelde college met een nota ook een opdracht meegegeven: het komen met bezuinigingen richting 2026. “Dat zullen we als college sowieso moeten uitvoeren”, zegt burgemeester Van Oostrum. Of hij toe is aan de zomervakantie? “De afgelopen drie weken waren wat zwaarder dan normaal, maar ik denk dat iedereen wel uitkijkt naar vakantie. Dat doe ik dus ook.”

Lees meer over:

'Boergate'|Politiek|Berkelland|

Lees ook

Vuilcontainers in Berkelland zijn aan vervanging toe

Inwoners van de gemeente Berkelland krijgen binnenkort een chip in hun oranje containers. Vanaf 1 ja...

Lokale partij in Berkelland verliest alle zetels, maar gaat toch door

De politieke partij is alle zetels kwijtgeraakt omdat raadsleden wegliepen, maar Gemeentebelangen Be...

Bronckhorst wijst vier plekken aan voor nieuwe bedrijventerreinen

Plattelandsgemeente Bronckhorst wil meer ruimte creëren voor bedrijven, tot 2040 gaat het om zestien...

Grote brand in Borculo legt oldtimer, schuur en overkapping in de as

De hulpdiensten zijn zaterdagmiddag uitgerukt voor een autobrand naar de Prinses Beatrixstraat in Bo...

Geen 'schommel en glijbaan' meer, speeltuinen Montferland op de schop

Kinderen in Montferland moeten meer buiten spelen en vooral vies worden, dat vindt kinderburgemeeste...

Hoogleraar laakt onderzoek grensoverschrijdend gedrag Berkelland

Professor Michiel de Vries, als hoogleraar bestuurskunde verbonden aan de Radboud Universiteit in Ni...