"Ze willen het Achterhoekse landschap herstellen", aldus stedenbouwer Peter Kuenzli. Hij was eigenlijk gestopt als stedenbouwer, maar vond het project van de familie Meijer zo bijzonder dat hij ervoor besloot terug te keren. De eigenaar van de boerderij overleed in 2015, sindsdien zorgen zijn twee broers voor het land. Een opvolger is er niet en dus kijkt de familie nu naar een andere invulling voor de grond aan de Hartjensstraat 2. "Het gaat om een aaneengesloten gebied aan de rand van Lengel", vertelt Kuenzli. De percelen grenzen aan de bebouwde kom, maar hebben ook landschappelijke waarden. Om die reden wordt gedacht aan een combinatie van landschaps- en natuurversterking in combinatie met woningbouw. "De woning is dan te gast in het landschap", laat de stedenbouwer weten.
"We waren enorm onder de indruk van het initiatief", reageert wethouder Rob Mos van Montferland. De familie Meijer heeft een stedenbouwkundig bureau ingeschakeld om de mogelijkheden van het gebied te verkennen. "Het spreekt ons erg aan dat de grond niet wordt volgebouwd, maar dat de natuur ook ruimte heeft", vertelt Mos. "Het is een mooie mix voor verschillende groepen mensen, met elke wens wordt rekening gehouden." De wethouder gelooft dat de plannen een mooie aanvulling zijn voor de gemeente, omdat ze nog steeds te maken hebben met een woningtekort: "Dit is voor 's-Heerenberg en Lengel de meest logische plek om uit te breiden. De behoefte aan woningen blijft de komende jaren aanwezig."
Participatie belangrijk
Hoe het gebied van 22 hectare precies wordt ingericht is nog niet bekend. "We willen eerst aan de keukentafel praten met inwoners en dan pas tekenen", vertelt Mos. "Bewoners mogen ideeën bedenken." Wel is bekend dat op de locatie aan de Hartjensstraat naast woningbouw ook veel ruimte moet zijn voor natuur- en plattelandsontwikkeling. Als het aan Kuenzli ligt komen er op de locatie nog geen driehonderd woningen: "We willen een lage dichtheid." De eerste reacties op de plannen zijn volgende de gemeente overwegend positief, vooral omdat het landschap en de biodiversiteit in het gebied worden versterkt.
Snelheid toejuichen
Hoewel het voorstel nog naar de gemeenteraad moet, hoopt Mos dat het proces snel kan verlopen: "Er is veel behoefte aan woningen, we moeten dit op de maximale snelheid uitvoeren met participatie in het oog." Kuenzli weet uit ervaring dat, mits alle procedures worden doorlopen, de bouw in 2026 kan beginnen. Mos hoopt sneller te beginnen aan de herinrichting van het gebied. Zo kan de gemeenteraad volgens de wethouder deelplannen meegeven, zodat er sneller iets zichtbaar wordt. "Als iedereen het ergens over eens is, dan kun je snelheid toejuichen", zegt Mos.
Woningbouw andere kernen
Om aan de grote behoefte aan woningen te voldoen gaat Montferland ook in vijf andere kernen woningbouw realiseren. In Beek, Didam, Kilder, Stokkum en Zeddam is grond aangekocht om mogelijk woningen te bouwen. "We hebben meerdere bijeenkomsten georganiseerd om met bewoners in gesprek te gaan", laat Mos weten. "Door participatie hopen we iedereen tevreden te hebben en draagvlak te creëren." Ook in andere dorpen en kernen binnen de gemeente wordt gekeken naar woningbouw, maar daar liggen nog geen concrete voorstellen.
Foto: REGIO8