Ulft, Netherlands

Fanatieke fruitplukkers gaan in Rha met kruiwagens vol naar huis

Foto: REGIO8
Honderden families liepen afgelopen zaterdag en zondag door de gigantische appel- en perenboomgaard van de familie Horstink in buurtschap Rha bij Steenderen, om op een leuke en leerzame manier aan hun verse fruit te komen. De ‘fruitfamilie’ vloog zaterdag in de rondte om te zorgen dat alles tijdens de Achterhoekse plukdagen in goede banen verliep.
Viggo Zweverink | 2 september 2024 14:05 | Aangepast op 2 september 2024 14:05
"Het is wel heen en weer vliegen, maar als ik alle blije kindersnuitjes zie wordt ik altijd vrolijk", zegt fruitteler Sophie Horstink. "Je weet dan meteen waar je het voor doet, het zijn altijd leuke dagen om te werken." Volgens Horstink staan er 's ochtends al hordes enthousiaste mensen voor de poorten, die staan te popelen om het beste en verse fruit te kunnen plukken. "Wij hebben 's ochtends altijd de fanatieke plukkers. Soms gaan mensen echt met drie kruiwagens vol met appels naar huis. Wat ze er mee doen, appeltaarten bakken, appelsap maken, zeg het maar."

De familie Horstink is al vier generaties actief op de boerderij en kijkt elk jaar weer uit naar het evenement. Vooral om mensen bewust te maken hoe het er op de boerderij aan toe gaat. "Ik vind het gewoon mooi dat mensen de boerderij weten te vinden en dat mensen zien hoe het fruit groeit en bloeit", zegt de fruitteler. "Dat is wel een beetje mijn doel, dat mensen weten waar hun product vandaan komt."

Bewustwording
Dat bewust worden van de waarde en komaf van fruit begint tijdens de plukdagen al bij de allerjongste fruitplukkers. "Dat is de bedoeling, kinderen verslaafd maken aan appels", grapt Horstink. "Ik hoorde net in de boomgaard dat het verslavend is om fruit te plukken. Het is erg mooi dat kinderen een appel nemen in plaats van een snoepje."

Geen verspilling
Zelfs alle appels en peren die op de grond blijven liggen worden door de teler verzameld en verwerkt, nog voordat het verloren gaat. "Wij maken ciders, appelsap en sinds dit jaar ook stroop", zegt Horstink. "De appels die vallen en niet meegenomen worden, krijgen allemaal een goede bestemming."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.

Meest gelezen

Enthousiaste Berry Powel wil door als technische man bij De Graafschap

Tim Rondeel | Hidde Vinkenvleugel | 11 sep 2024 16:56

Van operatietafel naar podium: Vaatchirurg Dick Scharn speelt met Boh Foi Toch

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 13 sep 2024 13:11

Lees ook

Schuur in de as gelegd door uitslaande brand in Rha

Een schuur is donderdagavond verloren gegaan door een uitslaande brand in Rha. De rook die bij de br...

Boek vol vergeten Achterhoekse appels en peren moet regio fruitig houden

De inzet van Hennie Rossel uit Vorden, in samenwerking met een groep vrijwilligers en boomgaardhoude...

Eerste internationale BBQ-wedstrijd bij brouwer in Rha

Elf teams gingen zaterdag rond de barbecue in Rha de strijd met elkaar aan om de allerbeste steak, h...