“De rotzooi ligt echt overal”, verzucht Jeroen Peters, voorman van het actiecomité dat in de straat met hoogbouw is ontstaan. Samen met de lokale SP trok hij langs de deuren van de flats aan de Caenstraat en verzamelde tientallen foto’s van opgestapeld afval en vele tientallen bezorgde reacties van buren. Ook bij de gemeente is het probleem bekend, dit jaar zijn er tot nu toe 31 meldingen gedaan. “Sinds de containerruimtes zijn gesloten is het gewoon een grote puinzooi”, zegt Peters over de leefomgeving. “Het tegenovergestelde van het doel wordt bereikt, dat is de natuur en het milieu ontzien.”
De lokale SP heeft de klachten omarmd en geholpen met het opstellen van het zwartboek. Waar bewoners vooral een plek onder hun flats missen, ziet de politieke partij het als een breder probleem en het gevolg van het gemeentelijke beleid, waarin inwoners sinds 2022 moeten betalen voor het wegbrengen van restafval. “In de Caenstraat is een probleem, maar dat hebben we overal”, zegt SP-fractievoorzitter Harry Bosman, die het containerparkje aan de Oude Rozengaardseweg als voorbeeld noemt. “Overal zie je de zakken staan. Het hele systeem deugt niet, dus er moet wat aan gebeuren.”
‘Los van het beleid’
Doetinchem bestrijdt dat, is zelfs trots op het eigen
afvalbeleid, en zegt dat er ook voor de invoering al afval werd gedumpt aan de Caenstraat. “Wij zien het als een probleem dat losstaat van het beleid”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Het is nu wel zichtbaarder geworden omdat het afval van binnen naar buiten is gegaan door het sluiten van de containerruimte. Maar wij staan achter ons beleid. Het loopt al bijna vier jaar en qua terugbrengen van het aantal kilo’s restafval zien wij echt goede veranderingen.“
Containerruimtes open?
Bewoners willen vooral dat de containerruimtes onder de flats weer opengaan, maar dat is volgens Sité geen optie vanwege de brandveiligheid. “Daarnaast werkte het aanbieden van het afval in de containerruimten ook niet zoals het zou moeten”, geeft een woordvoerder van de woningcorporatie aan. De partij legt de bal vooral bij bewoners, de gemeente en Buha neer. “Wat eerder in de containerruimtes gebeurde, gebeurt nu buiten. Daar is het echter meer zichtbaar. Sité houdt samen met Buha goed in beeld hoe het de komende weken gaat en stemt af met bewoners waar nodig.”
Gedragsprobleem?
De gemeente, die (nog) niet op camera wil reageren, ziet een gedragsprobleem als oorzaak van het dumpen van afval en heeft samen met Buha afvalcoaches ingezet. “De afvalcoaches worden ook ter plekke zo nu en dan aangesproken door bewoners met vragen of zorgen”, meldt de woordvoerder. “ Ze zien het als een probleem dat medebewoners hun afval niet op de juiste manier opruimen/weggooien. Onze afvalcoaches proberen grip te houden op de situatie en blijven zich samen met de bewoners inzetten voor een schone leefomgeving.”
Meldpunt voor de hele gemeente
De SP vindt het te gemakkelijk om naar inwoners te wijzen. De partij heeft inmiddels een meldpunt geopend om ook in andere wijken klachten te verzamelen over het afvalbeleid en eventuele dumpingen. “Het systeem deugt niet”, vindt fractievoorzitter Harry Bosman, wiens partij al jaren ageert tegen het beleid en situatie op de Caenstraat als sprekend voorbeeld ziet. “Als je zorgt dat het restafval hartstikke duur wordt (2 euro per wegbrengen, red.), dan worden mensen echt in de portemonnee getroffen.” Ook vindt Bosman de faciliteiten niet op orde: “Je zit hier met vierhonderd man en die paar ondergrondse containers zijn zo vol, wat ga je dan doen?”
‘Opstartproblemen’
Daarmee treedt de SP in de voetsporen van de lokale PvdA, die haalden vanaf eind 2021 tot midden 2022
honderden klachten op van inwoners. “We ontvingen vooral berichten van mensen die verplicht werden tot afvalscheiden, maar dat niet konden omdat ze geen containers hadden", zegt PvdA-fractievoorzitter Maarten op de Weegh. "Dat waren vooral opstartproblemen, maar we kregen ook meldingen over afvaldumpingen. Volgens mij loopt het nu niet meer heel erg uit de band. Wel zijn er plekken die aandacht nodig hebben. Het SP-meldpunt verbaast me daarom wel, maar als zij signalen ontvangen dat het leeft, is het hun goed recht en alleen maar goed.”
‘Ruim voldoende containers’
Vraag blijft wat er met de klachten vanuit de Caenstraat gebeurt. Het plaatsen van extra containers, een van de wensen uit het zwartboek, gaat niet gebeuren. “De containers zijn allemaal ruim voldoende qua capaciteit als alles wordt gescheiden“, laat een woordvoerder van Doetinchem weten, die zich baseert op berekeningen van Buha. Ook de andere eisen uit de tekst, in totaal twaalf, lijken nog niet tot actie te lijden. “Ik vind het schandalig dat zowel de gemeente, Sité als Buha hun verantwoording niet nemen”, reageert Peters. “Het wordt tijd voor verandering en een ander systeem.”
Geen wethouder
Zowel de gemeente, Buha, als woningcorporatie Sité werden uitgenodigd door het actiecomité en de SP uitgenodigd om het zwartboek woensdagmiddag in ontvangst te nemen. Vertegenwoordigers van de organisaties hebben allemaal laten weten niet naar de Caenstraat te komen en willen op een later moment in gesprek. “Dat heeft niks te maken met niet willen, maar de wethouder kan niet“, aldus de gemeentelijke woordvoerder over het niet ingaan op de uitnodiging door wethouder Rens Steintjes. “Op een later moment wil hij alsnog in gesprek, ook om het zwartboek aan te nemen.“