“Het is in deze regio overal een probleem”, vertelt Harmsen. “Het zou zonde zijn als alle verenigingen hier nog veel meer last van gaan krijgen, want het gaat gewoon ten koste van de optocht.” Dat er een tekort is aan plekken waar groepen kunnen bouwen, komt volgens Harmsen doordat er steeds minder agrariërs actief zijn: “Er zijn minder boerderijen met schuren of agrariërs gebruiken schuren voor opslag. Dat is voor een eigenaar veel makkelijker te doen, want daar heb je geen omkijken naar. Een groep bij huis halen is toch anders, dat is gewoon jammer.”
De groep Altied Zat, onderdeel van De Elfjes, was ook hard op zoek naar een plek en zag dat de voormalige brandweerkazerne in Didam leegstond. De jongeren hebben daarom contact opgenomen met de gemeente, die de locatie als tijdelijke bouwplek toewees aan vier groepen. “Het is een stuk cultuur die we dolgraag willen houden en wat enorm veel publiek trekt in februari, wij zullen dat altijd proberen te stimuleren”, vertelt wethouder Rob Mos.
'Perfecte locatie'
De groep Altied Zat is erg blij met de locatie. “Dit is een perfecte locatie”, vertelt wagenbouwer Seb Fontein. “We kunnen hier met meerdere groepen terecht. We hebben mooie roldeuren erin zitten en gelukkig heeft iedereen z'n eigen stekkie, we kunnen hier altijd terecht.” Wethouder Mos ziet het als een prachtige, maar tijdelijke oplossing: "Ze willen het wel vast hebben, maar dat is een lastig iets.”
Sloop brandweerkazerne
De voormalige brandweerkazerne gaat namelijk dit jaar nog tegen de vlakte. “De tweede week van januari zou de sloopkogel er in gaan. dat hebben we weten te stellen in overleg met de sloper", vertelt Mos. "Nu gaat het gebouw begin maart tegen de vlakte.”
Geen perspectief
Vlak na carnaval moet Altied Zat opnieuw zoeken naar een nieuwe locatie. “We hebben nog geen perspectief”, geeft Fontein aan. “We hebben nog geen bouwplek, hopelijk komt er nog iets op ons pad, daar duimen we dan maar op.”
Foto: REGIO8