"Die zes bemanningsleden zijn vermist, als je met die families spreekt hoor je dat het nog steeds een grote impact heeft", legt Bert Schieven uit. "Een kleindochter van één van deze zes vertelde me dat ze nog jaren met het idee rondliepen dat hij nog ergens in Duitsland rondliep. Ze konden het niet afsluiten, eigenlijk nu nog niet." Schieven hoopt met het monument de nabestaanden rust te kunnen bieden. "Wij hebben de familie benaderd, maar ze komen niet meer. Ze zijn ook oud en wonen in de Verenigde Staten en Australië", laat Schieven weten. "Ze stelden het wel op prijs dat wij foto's en video's sturen."
De ingeloste belofte aan wijlen burgemeester Henk Aalderink, die de kartrekker was in het bergingsproces van de Lancaster-bommenwerper, liet een indruk achter op de weduwe van Aalderink, Wilma. "Dat vind ik heel bijzonder, hij moest het feit dat hij hier zo mee bezig was loslaten, omdat hij heel ernstig ziek werd", legt Aalderink. "Ik weet wel dat het hem zeer deed dat hij dit niet af kon maken. Moet je voorstellen dat als je jong bent en in militaire dienst zit, je leven op het spel zet voor de vrijheid van anderen."
'Ons kent ons'
Schieven is trots om te zien hoeveel mensen op allerlei manieren steun boden. "Het was voor mij een enorme meevaller, ik zag het meeste tegen die (ongeveer) 11.500 euro op", zegt Schieven. "Dat ging echt heel snel. Ik denk dat het de kleine gemeenschap is, ons kent ons."
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal