“Dus we gaan fietslichtjes uitdelen op het moment dat wij geen verlichting op de fiets hebben en ook met de mensen over het belang daarvan communiceren”, legt wethouder Derksen uit. De Boa’s die aan de actie deelnamen, benadrukten dat het uitdelen van boetes niet hun belangrijkste doel is. “Ik kom er regelmatig tegen dat we in ieder geval mensen die geen verlichting op hebben op de fiets. Wat we dan doen is aanspreken op een gedraging en uiteindelijk ook de overtreding herstellen. Dat is uiteindelijk de doelstelling en niet die bekeuring uitdelen”, aldus Boa Wesley Bisselink.
Om fietsers te helpen, hebben de Boa’s standaard fietslampjes in hun auto’s liggen. “Die delen we dan ook uit op het moment dat we zien dat mensen geen verlichting op hun fiets hebben. Dus op die manier proberen we daar ook aandacht aan te geven”, zegt Bisselink. Wethouder Derksen benadrukt dat deze actie onderdeel is van een bredere aanpak: “We zetten niet alleen deze actie in, maar we hebben natuurlijk meer in de kader van verkeersveiligheid. Dit is er één van, maar dat heeft ook te maken met de snelheid en alles wat met verkeer te maken heeft. Dit is een hele mooie actie om dit nu op dit moment, niet alleen in Didam te doen, maar de komende week staan wij ook in Loerbeek en in Stokken om hiervoor aandacht te vragen.”
Bekendheid en draagvlak
Volgens Boa Bisselink dragen acties zoals deze bij aan een groter bewustzijn bij inwoners. “Op het moment dat wij hier met z'n allen staan vanuit deze campagne, dan geven we daar ook gelijk wat meer rukbaarheid aan. En dan wordt het ook beter gedragen, dus dan is het ook wat meer bekendheid. Dat is altijd goed”, zegt hij. De actie richt zich op de zichtbaarheid van fietsers, vooral jongeren. Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren geen of kapotte fietsverlichting hebben, wat het risico op ongelukken vergroot. Door fietslampjes uit te delen en gesprekken aan te gaan, hoopt de gemeente Montferland bij te dragen aan veiligere verkeerssituaties in de regio.