“Dat voelt wel heel bijzonder”, zegt lijsttrekker Evert Blaauw van GBB, die het succes desondanks niet als verrassing ziet. “Wij zijn bij elke verkiezing dat we meededen in zetelaantal gestegen, van één in 2010 naar acht." Het CDA zakte in die tijd terug, van acht in 2010 en 2014, naar zeven in 2018. Bij deze verkiezing haalde het CDA zes zetels. "Je ziet dat er bij landelijke partijen, zeker in een plattelandsgemeente, langzaam naar andere vormen van politiek en andere denkbeelden wordt gekeken”, denkt Blaauw. Naast het zetelverlies van het CDA, raakte ook de coalitiepartner van GBB, GroenLinks, één zetel kwijt bij de gemeenteraadsverkiezing.
Ondanks de terugloop van zetels bij vorige verkiezingen had het CDA in Bronckhorst meer verwacht. “We hadden stellig gehoopt dat we minimaal gelijk zouden blijven”, zegt Wilko Pelgrom, die zich de afgelopen raadsperiode ontpopte tot een van de oppositieleiders nadat ze als grootste partij werden gepasseerd in de vorige coalitie. “Maar tegen de landelijke lijn van het CDA in, mag je misschien nog gelukkig zijn. We zitten nog steeds op een redelijk aantal.” Qua formatie legt Pelgrom de bal bij de winnaar neer, waarbij de CDA-lijsttrekker openstaat voor een rol in de coalitie, maar dan wel met een meerderheid van meer dan dertien zetels.
Windmolens als breekpunt
Dit weekend spreekt Gemeentebelangen over het aanstellen van een informateur voor het verdere formatieproces. Vraag is of GBB nog in zee wil met de huidige coalitiepartner GroenLinks. Blaauw schetst het toestaan van hoge windmolens als een breekpunt. “We hebben wel te doen naar onze kiezers wat we beloofd hebben, dat willen we zwaar laten wegen”, zegt de lijsttrekker. “Het toestaan van hoge windmolens kan dan absoluut een breekpunt worden, maar dat moeten we ook niet uit de weg gaan. Zo zal ik toch de onderhandelingen in gaan.”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal
Foto: REGIO8