“Het is een kruisbestuiving tussen mijn roman en de Achterhoekse motorcross”, zegt Wilbrink over de zaterdag geopende expositie. In het Portiersgebouw van het DRU Industriepark hangen vele foto’s die het crossverleden van de regio laten zien. ‘De Vliegende Tandarts’, de ‘Knots van Hengelo’ en de ‘Leeuw van Doetinhem’, allemaal hebben ze een plekje op de muur gekregen. De gebruikte foto’s zijn afkomstig uit het boek ‘Ode aan de Achterhoekse Motorcross’ van Willy Hermans en Peter Rietman, die in 2016 uitkwam. “De cross is ook heel belangrijk in mijn boek”, geeft Wilbrink aan over zijn bejubelde debuutroman. “Ik heb me laten inspireren door die vele regionale legendes.”
Hoewel de Achterhoekse motorcross centraal staat in 'De beesten', is het niet alleen in deze streek een succes. Zelfs niet alleen in Nederland, maar ook tot ver over de landsgrenzen. “We zijn bij de zestiende druk aangekomen, dus het gaat enorm goed”, zegt Wilbrink glunderend. “Wat ik enorm leuk vind is dat er nu ook in het buitenland vertalingen verschijnen. Hij is nu twee maanden uit in Spanje, daar gaat het boek heel goed. In Duitsland is hij net uit, en hij komt ook in Macedonië in de winkels, waar mijn schoonfamilie woont. Dat vind ik ook heel leuk.”
Achterhoek en Liemers
De schrijver zit niet stil. Hij woont al de helft van zijn leven in Utrecht, maar keert voor een nieuw boek wederom terug naar zijn geboortestreek, op zoek naar de controversiële grens tussen de Achterhoek en Liemers. Begin juni moet het nieuwe ‘boekje’, zoals Wilbrink het omschrijft, uitkomen. “Het gaat over een wandeling langs de Oude IJssel”, zegt Wilbrink over ‘Strangwater’. “Het is geen roman, maar echt een verslag van een wandeling langs die controversiële grens tussen de Achterhoek en de Liemers. Ik wilde dat aan den lijve ondervinden, en nadenken over fysieke, mentale en landsgrenzen.”
'Dat is de grap'
In het boek komt hij tot interessante conclusies, onder andere over zijn eigen geboortedorp Ulft. Want of die grens tussen Achterhoek en Liemers voelbaar is? “Nee, en dat is dus de grap”, vindt Wilbrink. “We zitten in Ulft op een steenworp afstand van de grens. We noemden dat van jongs af aan hier de Achterhoek, maar het is meer een overgangsgebied dan een harde grens. Dat was mijn ervaring, aan beide kanten van de rivier heb je van beide culturen wel wat.”
De expositie ‘De beesten en de Achterhoekse motorcross’ is de komende weken nog te zien in het Portiersgebouw op het DRU Industriepark in Ulft.