Ulft, Netherlands

Goofy bezoekt ’s-Heerenberg en doet mee aan Zwarte Cross

Foto: REGIO8
Voor veel Achterhoekers was het afgelopen week een feest der herkenning toen hun wekelijkse Donald Duck op de mat viel. De Achterhoek staat centraal in het weekblad.
Bart Sollman | 21 oktober 2024 14:29 | Aangepast op 21 oktober 2024 14:29
Donald Duck en zijn neefjes reizen af naar Grolle, Groenlo, in 1627. Ze belandden midden in het geweld van de slag om Grolle waar Prins Frederik Hendrik de stad bevrijdde van de Spanjaarden. De makers geven een creatieve draai aan de geschiedenis met een centrale plek voor de Achterhoekse Gevelkoekjes. De bekende koekjes in vorm van, de naam zegt het al, gevels.

De reis door de Achterhoek blijft niet alleen in Groenlo. Goofy leert de lezer over de streek in zijn les. Waar ligt de Achterhoek nu precies? Deze reis brengt hem op de fiets naar Kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg. Directeur van het kasteel Heidi van Limburg Stirum is vereerd: “Je het is echt heel leuk. Ben zelf al jaren fan van de Donald Duck. We hopen dat kinderen misschien wel een bezoekje overwegen aan ons kasteel, we hebben nog steeds activiteiten voor kinderen ook al zijn we dicht.”

Goofy fiets na ’s-Heerenberg ook door steden als Doetinchem en Winterswijk. Op het eind ruilt hij zijn trappers in voor iets meer pk’s en scheurt hij over de Engelse Schans. De crossbaan in Lievelde waar jaarlijks de Zwarte Cross gehouden wordt. "Ik moest wel even lachen toen ik het zag. Het is mooi dat de Zwarte Cross nu ook bekend is in Duckstad. Het is sowieso mooi dat er steeds meer landelijke aandacht komt voor de Achterhoek", zegt Rens den Hartog van de Feestfabriek.

Lesje Achterhoeks
Als uitsmijter krijgt de lezer nog even een lesje Achterhoeks. Of zoals het blad hun lezers noemt: eigenwieze pradde. Oma Duck begint over Naoberschap, Willem Sluyter, de schrijver die het eerst over de Achterhoek sprak, schrijft zijn gedicht op de wc en de lezers weten vanaf nu allemaal wat een pieneköttel (muggenzifter) en huulbessem (stofzuiger) is.

Grote fout
Op internet doet de uitgave van de Donald Duck veel stof opwaaien. De veelgemaakte fout om de Achterhoek en Twente door elkaar te halen is ook door de makers van de Donald Duck gemaakt. Zo is er een puzzel genaamd ‘Almelogica’. Daarin wordt gezegd dat de Twentse stad Almelo een Achterhoeks plaatsje is. De hoofdredacteur van het blad heeft hiervoor al zijn excuses aangeboden. “Het was ook niet zo handig dat we Goofy de eindredactie hebben laten doen”, zei hij hier eerder over.

Nóg een klein foutje
Naast de verwarring over Almelo, is er nog een klein foutje ingeslopen. ‘Hoe dan ook, nu staat de Achterhoek bekend als de regio ten oosten van de rivier de IJssel’, valt er te lezen. Hier wordt natuurlijk de Oude IJssel bedoeld. Al is die grens ook niet geheel onomstreden. Dat de IJssel níet de grens is, zal iedereen het wel over eens zijn. Er zijn weinig inwoners van Duiven of Zevenaar die zich Achterhoeker voelen.

Meest gelezen

Jagers uiten grote zorgen over kelderende wildstand

Eveline Zuurbier | 16 okt 2024 19:54

Lees ook

Twee nepagenten aangehouden in Megchelen

De politie heeft maandag weer personen die zich voordeden als politieagenten aangehouden in Megchele...

Werkzaamheden Nettelhorsterbrug in Lochem 28 oktober hervat

Vanaf maandag 28 oktober worden de bouwwerkzaamheden aan de Nettelhorsterbrug in Lochem hervat. In ...

Man uit Terborg krijgt gevangenisstraf voor opblazen eigen wasmachine

Een 37-jarige man uit Terborg is veroordeeld voor het veroorzaken van een explosie in zijn eigen bad...

OWIN blij met nieuwe industriële ruimte, kritiek op verlies unieke natuur

Direct nadat wethouder Gosse Visser vorige week aankondigde dat het Arrisveld is aangewezen als nieu...

Doetinchemse medewerker OM aangehouden voor drugsbezit

Een 47-jarige Doetinchemmer is vrijdag aangehouden op verdenking van het bezitten en verstrekken van...

Nederlandse en Duitse politie patrouilleren samen op Bocholtse kermis

Hordes groepen fietsers en kermisbussen vol Nederlanders. De Bocholtse kermis kent vooral op zaterda...