“Er is één collega die echt is gaan spitten in het verleden”, vertelt directeur Ronald van Rossum. Hij liet zich inspireren door
een documentaire die meer dan tien jaar geleden is gemaakt en besloot te kijken bij de eeuwige rustplaats van de twee. “Wat hij aantrof was een behoorlijk vervallen graf”, geeft Van Rossum aan. “Met elkaar hebben we toen besloten dat dit onze historie is, en dat we het niet oké vinden om het zo te laten. We zijn er trots op dat we het een gedenkwaardige plek is geworden voor de mensen die aan de basis van ons bedrijf stonden.”
De broers kwamen alleen aan het roer van Misset te staan na het overlijden van hun vader in 1921. Onder hun leiding floreerde de drukkerij en uitgever. “Ze hebben het bedrijf een enorme slinger gegeven”, vertelt Van Rossum. Zo investeerde Misset onder meer in een openluchtzwembad, een wielerbaan, woningen en een heus vliegveld in Doetinchem. “Als je Misset zegt, gaat er bij heel veel mensen een belletje rinkelen, zeker als je praat met een oudere generatie”, zegt Van Rossum. “Je merkt zeker dat we nog altijd een begrip zijn in Doetinchem en de regio.”
‘Praten over Misset’
Inmiddels is het bedrijf gefuseerd en geeft het geen eigen bladen meer uit. Toch leeft de geschiedenis nog altijd voort in het huidige pand aan de Mercuriusstraat. “We zijn verhuisd, maar de meeste mensen die hier langer werken, praten niet over Senefelder Misset, maar over Misset”, aldus directeur Van Rossum. “Dan zie je dat de roots sterker zijn dan een fusie die dertig jaar geleden heet plaatsgevonden. Wij zijn van Misset, en niet van Senefelder Misset, maar het staat toevallig wel op de dak met de letters.”
Foto: Senefelder Misset