Ulft, Netherlands

Gravelstroken en beklimmingen maken Ronde van de Achterhoek onvoorspelbaar

Foto: REGIO8
Voor de zevende keer klinkt zondag het startschot van de Ronde van de Achterhoek. Het peloton vertrekt vanuit Neede om, na bijna 200 kilometer met daarin negentien gravelstroken en drie beklimmingen, ook weer te finishen in de Berkellandse plaats. De route is veelzijdig, en de organisatie hoopt hiermee op een spannend verloop van de koers.
Domien Esselink | Nick Hermsen | 22 augustus 2024 14:35 | Aangepast op 22 augustus 2024 14:35
"Ik denk dat het een combinatie is van de smalle wegen die wij hier hebben, de slechte wegen en de gravelstroken," aldus Arjan Ribbers, een van de verantwoordelijken voor de route. "Wij proberen ook juist de kleinere wegen op te zoeken, waardoor de koers oncontroleerbaar wordt." Door het vele draaien en keren tijdens de route verwacht Ribbers dat het een zware wedstrijd zal worden.

Vooral de onverharde gravelwegen geven een extra dimensie aan de wedstrijd, zegt Bobby Mellendijk, ploegleider van het Achterhoekse Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam. "Het zorgt voor iets extra’s; niet elke renner kan daarmee omgaan," aldus Mellendijk. "Het is altijd onvoorspelbaar. Je weet niet wat een ander gaat doen en je kunt ook niet snel uitwijken, dat brengt wel wat risico's met zich mee."

Voor de opleidingsploeg uit de Achterhoek is deze internationale UCI-koers in hun eigen achtertuin toch wel een hoogtepunt van het wielerjaar. "Dit zijn de wegen die je neemt als je naar een verjaardag of naar je werk fietst. Het zijn ook de wegen die je met je fietsmaten fietst," schetst Mellendijk enthousiast. "Je bent hier opgegroeid en alles ken je. Je draait de hoek om en weet wat er komt. Nergens is het een verrassing."

‘Zien fietsen, doet fietsen’
De organisatie is blij met de deelname van de Achterhoekse ploeg en hoopt dat het de jeugdige toeschouwers inspireert om ook de fiets te pakken. "Het laat ook zien dat er toch wel links en rechts wat talent zit in de Achterhoek. Gijs Leemreize (Team DSM-firmenich PostNL), Sam Gademan (VolkerWessels Cycling Team), Joren Bloem (TDT-Unibet Cycling Team) allemaal jongens die via Sensa zijn doorgegroeid," zegt Ribbers. "Zien fietsen, doet fietsen, zeg ik altijd."

Achterhoek op het podium?
Of een Achterhoekse winnaar erin zit? "Wij hebben wel een mooie kans zondag. Ik denk niet dat de andere ploegen denken: 'Oh, daar hebben we ‘de Kanjers’ en die vegen ons hier aan,' maar dat is misschien juist het feit waar we gebruik van moeten maken," zegt Mellendijk. "We hebben toch wel drie of vier jongens die ver kunnen komen."

Meest gelezen

Enthousiaste Berry Powel wil door als technische man bij De Graafschap

Tim Rondeel | Hidde Vinkenvleugel | 11 sep 2024 16:56

Van operatietafel naar podium: Vaatchirurg Dick Scharn speelt met Boh Foi Toch

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 13 sep 2024 13:11

Lees ook

Bestuurster gewond na aanrijding nabij Neede

Bij een aanrijding met twee personenauto's, net buiten Neede, is dinsdagochtend een van de bestuurst...

Deense renner Stian Rosenlund triomfeert in Ronde van de Achterhoek

Na een rit van 195 km door de Achterhoek kwam de 22-jarige Deen Stian Rosenlund zondag als eerste ov...

63-jarige Gini uit Neede trots op eretitel oudste Jamkoningin ooit

Met de 63-jarige Gini Floors heeft Neede haar oudste jamkoningin ooit gekroond. Op woensdag 21 augus...

Koen Bouwman uit Ulft stapt over naar Australische ploeg Jayco AlUla

Wielrenner Koen Bouwman uit Ulft verlaat Team Visma | Lease a Bike en tekent bij het Australische Ja...

Wielrenner zwaargewond na harde botsing met auto nabij Lievelde

Bij een aanrijding in het buitengebied van Lievelde is zondagmiddag een wielrenner zwaargewond geraa...

Eerste steen voor miljoenenproject in centrum Neede is gelegd

Het centrum van Neede gaat de komende maanden flink op de schop. Berkelland trekt bijna 4 miljoen eu...