Ulft, Netherlands

Grensregio viert met hulp van Dinxperlo 80e verjaarsdag bevrijding met een bijzondere vrijheidstocht

De aankomst in Diinxperlo. Made in Bocholt
In de dagen van eind maart en beginapril is de Achterhoek bevrijd. Er zijn veel activiteiten waaronder deze bijzondere: Walk in Freedom die in Kleef begon.
Eveline Zuurbier | 2 april 2025 15:07 | Aangepast op 2 april 2025 15:07
Afgelopen weekend liep Dinxperlo vol trots de geschiedenis in met een bijzondere herdenking van de 80e verjaardag van de bevrijding. Meer dan 1000 mensen deden mee aan Walk in Freedom, een wandeltocht langs de route die de bevrijders destijds aflegden. Deelnemers kwamen niet alleen uit de regio, maar ook uit Kleef, en de tocht werd een gezamenlijke reis door de tijd, vol verhalen, muziek en reflectie.

Langste route meer dan 50 km
De langste route startte in Kleef en leidde de wandelaars via Dinxperlo en Suderwick, langs de plekken die zo belangrijk zijn in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Bij aankomst in Dinxperlo kregen de deelnemers een medaille als eerbetoon voor hun tocht en werd de stad in een feestelijke sfeer omarmd door het Vrijheidsfestival. Het was de perfecte gelegenheid om even stil te staan bij de betekenis van vrijheid.

Bespiegelingen
Alle wandelaars kregen voor vertrek een speciaal boekje mee, met routebeschrijvingen, QR-codes voor een muziekplaylist en verhalen die hen tijdens de tocht zouden vergezellen. Een van de bijzondere verhalen was “Wie zijn wij?”, geschreven door de Nederlandse auteur Theo Soontiëns. Het verhaal volgt Maria Renzink, die haar blik werpt op het leven in de grenssteden voor, tijdens en na de oorlog. Het gaf de wandelaars iets extra’s om over na te denken terwijl ze samen de route bewandelden.

De herdenkingsceremonie vond plaats in de taverne aan de Hellweg in Suderwick, waar onder andere de adjunct-districtscommissaris van Kleef, Paula Backhaus, en diverse burgemeesters hun boodschap van verzoening en samenwerking overbrachten. Lex Schellevis van de DinXperience Foundation was blij dat de herdenking, die door de coronamaatregelen uitgesteld was, nu eindelijk kon plaatsvinden. Hij benadrukte hoe belangrijk het is om de vrijheid samen te vieren, over de grenzen heen.

Helen van oude wonden
Burgemeester Anton Stapelkamp legde de nadruk op het belang van het helen van oude wonden. Hij maakte de link tussen de oorlogsgeschiedenis en de uitdagingen van vandaag, zoals de huidige migratiebewegingen. Vrijheid, solidariteit en verbondenheid zijn nu, net als toen, van groot belang.
Het evenement eindigde met de ontsteking van een vrijheidsvuur in de tuin van het Careaz woonzorghuis Dr Jenny, waar de wandelaars werden begroet door de lokale bevolking. Een vrolijke, muzikale stoet van wandelaars, versierd met Europese vlaggen en begeleid door doedelzakspelers en muziekkorpsen, liet iedereen nog even terugdenken aan de betekenis van vrijheid en vriendschap tussen landen.

Het vieren van de gezamenlijke toekomst
Dit bijzondere evenement werd mede mogelijk gemaakt door het Interreg Duitsland-Nederland programma en de Europese Unie, en het was duidelijk dat de samenwerking tussen de landen een belangrijk onderdeel was van de herdenking. Walk in Freedom was niet alleen een wandeling door het verleden, maar ook een viering van de gezamenlijke toekomst.

Dit artikel is tot standgekomen in samenwerking met Made in Bocholt

Lees ook

Winterswijks Bevrijdingsweekend met zwart randje: ‘Voor mij is niemand schuldig’

Tijdens een optocht van legervoertuigen door het centrum van Winterswijk ter gelegenheid van 80-jaar...

Gevonden baileybrug in Rees wordt herinneringsmonument om niet toe te geven aan oorlog en terreur

Tijdens de coronatijd stuitte Thijs van Dooren uit Gendringen op een bijzonder stuk geschiedenis: ee...

Bevrijdingsweekend Winterswijk: 'We werken samen met zeshonderd vrijwilligers'

Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat Winterswijk werd bevrijd op 31 maart 1945. Om bij dit jubil...

Definitief einde voor de mijlpaal van 'grensoverbruggend' samenleven in Dinxperwick

Het was een trotse mijlpaal voor 'grensoverbruggend samenleven' in Europa in de waarste zin van het ...

Project CrossFire: Succesvolle zoektocht naar een potentiële locatie voor een grensoverschrijdende brandweerkazerne

De stad Bocholt en gemeente Aalten zijn al zes jaar op zoek naar een geschikte locatie voor de gepla...

Gemeente Aalten en Rotterdammers brengen ‘Rotterdambankje’ terug in Dinxperlo

Het ‘Rotterdam-bankje’ is terug in Dinxperlo. In 1950 schonken Rotterdamse dwangarbeiders het als da...