Ulft, Netherlands

Grenzen slechten op wielen: EMOJI komt met eerste Fiets- en Handbike3Daagse

Foto: REGIO8
Wat begon als een idee van R.T.C. De Grenslandrijders om goodwill te creëren, wordt nu werkelijkheid in een evenement van de fictieve gemeente EMOJI. De grensoverschrijdende samenwerking tussen Montferland, Oude IJsselstreek en Emmerik wil met de eerste editie van de Fiets- en Handbike3Daagse de grens slechten én aandacht vragen voor inclusie.
Tim Rondeel | 29 augustus 2024 16:09 | Aangepast op 29 augustus 2024 16:09
"We wilden iets doen om de goodwill tussen wielrenners en andere verkeersdeelnemers te vergroten," schetst John Teunissen, een van De Grenslandrijders en organisator van het nieuwe evenement. "Er is vaak kritiek op het gedrag van wielrenners in het verkeer, soms ook terecht, en daarom wilden we een tocht organiseren. We hebben besloten om het idee om te zetten voor recreanten." De Achterhoekse wielrenners trekken graag de grens over om de Duitse heuvels te bedwingen, dus ging de blik al snel naar de Oosterburen.

Tijdens een bijeenkomst van EMOJI, waar het Montferlandse raadslid Teunissen bij aanwezig was, werd de combinatie met de fictieve gemeente snel gemaakt. Het plan voor de handbikers kwam pas toen de gemeente Oude IJsselstreek bij het plan betrokken werd. Bij de Achterhoekse gemeente staan inclusie en onbeperkt meedoen hoog in het vaandel. "Ik weet zeker dat de andere gemeente dat ook heel belangrijk vindt," aldus wethouder Janine Kock. "Maar wij dachten meteen: dat is ook iets voor handbikers."

Onbeperkt meedoen
Betty Pieperiet van de Stichting Onbeperkt Meedoen heeft zelf een handbike en is blij met het evenement. Ze heeft de routes ook al getest om te kijken of ze geschikt zijn voor handbikers. Zodra de tocht over de grens gaat, merkt Pieperiet wel verschil: "Soms kom je in Duitsland een stoeprand tegen waar het niet duidelijk is waar de stoep stopt. Ook op de fietspaden is nog veel ruimte voor verbetering."

‘We herkennen het probleem’
In Duitsland leeft het handbiken nog veel minder dan in Nederland. Manon Loock-Braun van de gemeente Emmerik is zich bewust van de verschillen op de fietspaden. "We herkennen het probleem en zijn ermee bezig. Het is voor ons geen nieuw thema, maar nog niet alles is erop ingericht." Loock-Braun geeft wel aan dat er in Duitsland de afgelopen jaren al veel is verbeterd.

Wethouder Kock liet meteen weten altijd klaar te staan om haar buurgemeente te helpen. "Nu ik dit hoor, denk ik: ik ga meteen een afspraak maken," aldus de wethouder, die EMOJI een warm hart toedraagt.

Drie fietsdagen
Ondanks de uitdagingen hebben de routemakers drie verschillende tochten uitgezet die geschikt zijn voor handbikers. De grensoverschrijdende routes gaan via de Rijnbrug in Emmerik, via het DRU Industriepark en over de Montferlandse heuvels. "Het is wel verstandig om de ondersteuning aan te zetten!" geeft Pieperiet als tip mee.

Van 27 tot en met 29 september wordt de eerste editie van de Fiets- en Handbike3Daagse gehouden.

Meest gelezen

Enthousiaste Berry Powel wil door als technische man bij De Graafschap

Tim Rondeel | Hidde Vinkenvleugel | 11 sep 2024 16:56

Van operatietafel naar podium: Vaatchirurg Dick Scharn speelt met Boh Foi Toch

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 13 sep 2024 13:11

Lees ook

Ondernemers ’s-Heerenberg moeten gaan betalen voor reclame op pand

Zo’n zeventig ondernemers in het centrum van ’s-Heerenberg moeten vanaf 2025 reclamebelasting gaan b...

Montferlandse leerlingen denken mee over nieuwe speeltuinen

De gemeente Montferland slaat actief de handen ineen met de basisscholen in de gemeente om de speelt...

Emmerik deelt gratis kaarten uit voor Achterhoeks festival

Muziekliefhebbers in de Duitse grensplaats Emmerik hebben geluk. De gemeente deelt maar liefst 200 g...

Kreis Kleef helpt failliet ziekenhuis Emmerik met 4,5 miljoen euro

Het St. Willibrord ziekenhuis in Emmerik kan zeker tot het einde van het jaar open blijven, ondanks ...

Achterhoek zet stap vooruit, nieuw asielzoekerscentrum op komst

De Achterhoek wil de komende jaren flinke stappen zetten in de opvang van asielzoekers. In de acht v...

Kinderraad Oude IJsselstreek verzamelt zwerfafval voor de kinderafdeling

De kinderraad van de gemeente Oude IJsselstreek heeft een cheque overhandigd aan het Slingeland ziek...