De verplichting om voor 1 oktober te oogsten, heeft te maken met milieuregelgeving. Doel is onder meer om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat laat oogsten zorgt voor een toename van nitraat in de bodem en in het oppervlaktewater. Daarom heeft het Ministerie van Landbouw en Visserij voor de landbouw een kalender opgesteld. Daarin staan allemaal regels en deadlines voor het zaaien, planten en oogsten van gewassen.
"Het LNV heeft de kalenderlandbouw opgesteld aan de hand van verouderde rapporten uit Wageningen", zegt Pieter Evenhuis, bestuurslid van belangenbehartiger LTO Noord, tegenover
Omroep Gelderland. Door de vele neerslag in het voorjaar is tachtig procent van de aardappelen nog niet volgroeid. Boeren die zich niet houden aan de nieuwe regelgeving van de overheid, worden volgend jaar gekort op hun stikstofrechten. "Voor ons is het geen keuze", zegt Evenhuis, zelf ook aardappelteler.
‘Schade groter dan korting’
"De schade van het oogsten voor 1 oktober is groter dan de korting op onze stikstofgebruiksnorm van volgend jaar”, vervolgt Evenhuis. “We kunnen niet werken volgens de kalender van de overheid. Als er door neerslag te veel water op het penseel ligt, rijden we het veld kapot. Daarnaast heeft het te vroeg oogsten van aardappelen grote gevolgen voor de verkoop. Je kunt aardappelen niet bewaren als ze onrijp zijn, daarbij willen boeren hun kwaliteit waarborgen.”
Grote broek
Volgens Evenhuis trekt het LNV een grote broek aan met hun 'regeltjes', toch hoopt hij dat de overheid nog tot inzichten komt: "Voor hen is het een gesloten boek. Het kabinet is momenteel ook demissionair, dat helpt ook niet mee. Ik denk dat Minister Piet Adema ook niet naar Brussel durft om toe te geven dat hij de situatie verkeerd heeft ingeschat. Maar ik vraag me af hoe wij boeren beboet kunnen worden, voor iets wat we niet na kunnen komen?"
Controleren?
Of de overheid ook daadwerkelijk op 1 oktober gaat controleren, durft Evenhuis niet te zeggen: "Misschien controleren ze het met satellietfoto's? We zullen het zien", aldus Evenhuis, die zijn gewassen in ieder geval laat groeien totdat de tijd rijp is.
Foto: Omroep Gelderland