Ulft, Netherlands

Heinoos, Welling en Kerkhof strijden voor de Gelderse Kleiroze

Foto: REGIO8
Achterhoekse dialectmuzikanten strijden 10 november voor de felbegeerde prijs van de Gelderse Kleiroze. Henry Welling, Denise Kerkhof en De Heinoos maken dit jaar kans om de prijs te winnen voor het ‘heavigste’ streektaalnummer de Achterhoek en de Liemers.
Hidde Vinkenvleugel | 14 oktober 2024 17:03 | Aangepast op 14 oktober 2024 17:03
De drie kanshebbers hebben ieder een uniek nummer waarmee ze strijden voor de prijs. Zo zijn de mannen van De Heinoos genomineerd met het nummer ‘Ie Staot Niet Alleen’, dat in het leven is geroepen om het gesprek over de mentale gezondheid bij boeren aan te wakkeren. Singer-songwriter Henry Welling maakt kans op de prijs met zijn nummer ‘Wi-j waren jong’ over de capriolen die je in je jeugd uithaalt. Denise Kerkhof heeft een cover gemaakt op het nummer ‘Why Tell Me Why’, genaamd ‘Geleuf ie het allemoal nog’.

Vorig jaar won de jonge singer-songwriter Timo van der Sande met het nummer ‘Gemaskerd’. Over het algemeen zijn er veel singer-songwriters die meedoen voor de prijs, maar dit jaar zijn er toch ook veel bands die meedoen. “Het is dit jaar ook heel verfrissend dat er wat meer stevige muziek tussen zit”, aldus Muileman. “Dat vinden we alleen maar goed, want we houden van meer diversiteit in de nummers. Het hoeft niet ieder jaar een band te zijn die over de mooie feestjes in de Achterhoek zingt, het mag ook wat origineels zijn.”

Zo juicht de jury toe dat artiesten het een keer over een andere boeg gooien. “Als je bijvoorbeeld een mooi gedicht of een mooie tekst in het dialect hebt, dan is dat ook van harte welkom. Die inzendingen blijven nu nog uit, maar we staan meer dan open voor diversiteit”, aldus Muileman.

Hendrik-Jan Bökkers te gast
Ieder jaar kiest de organisatie van Festival Plat Gespöld een bijzondere gast die bekend is binnen de dialectmuziek. Vorig jaar was Hans Keuper, de frontman van Boh Foi Toch, te gast. “Wij zijn er heel blij mee dat dit jaar Hendrik-Jan Bökkers onze gast is tijdens Festival Plat Gespöld", vertelt Muileman. “Hij gaat ons vermaken met zijn mooie muziek en wijsheden.”

De uitreiking van de Gelderse Kleiroze vindt plaats tijdens festival Plat Gespöld op 10 november in de DRU Cultuurfabriek in Ulft.

Meest gelezen

Hond overlijdt na ongeluk bij een lift in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 10 okt 2024 15:01

Lees ook

Ligt Ulft in de Liemers? Gijs Wilbrink onderzoekt het in nieuw boek

Nadat zijn succesvolle debuutroman 'De Beesten' in 2022 verscheen, is deze maand het tweede boek van...

Gezamenlijke aanpak ondermijning werpt vruchten af

De Achterhoekse gemeenten hebben afgelopen week samen met de andere gemeenten uit Noord- en Oost-Gel...

Achterhoek hoopt op minister voor de regio in nieuw kabinet

Als het aan de Achterhoek ligt komt er in het nieuwe kabinet een minister van Regionale Zaken. Deze ...

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Trots, dat voelt Koning Willem-Alexander als hij het heeft over het kleine dorp Mariënvelde. Inwoner...

Bronckhorst sluit deur voor zoekend Doesburg niet op voorhand

De openlijke flirt van de Stadspartij Doesburg om aan te sluiten bij de Achterhoek is ook binnengeko...

GGD vreest mazelenepidemie in Achterhoek, hoe is dit over de grens?

De GGD Noord- en Oost-Gelderland maakt zich zorgen over een mogelijke mazelenepidemie. In Nederland ...