“Ieder ras heeft zijn eigen standaard. Ik heb zelf een Britse Korthaar, daar wordt gekeken naar de stand van de oortjes, de staartlengte en de kleur van de ogen”, legt Francisca Steenks van Felikat uit. Karin Jansen, ook van Felikat, geeft aan dat niet alleen het uiterlijk van de kat wordt beoordeeld: “De keurmeester kijkt naar hoe de kat eruit ziet, maar ook naar de gezondheid van het dier. Het is natuurlijk een schoonheidswedstrijd, maar de kat moet zich wel goed presenteren.”
De titel kattenkeurmeester krijg je echter niet zomaar. “De keurmeesters hebben een jarenlange opleiding gevolgd. Ze weten precies waar ze op moeten letten”, aldus Steenks. Ze geeft aan dat de keurmeesters uitgebreide stages moeten lopen, voordat ze zich meester in het keuren van katten mogen noemen.
Niet alle katten kunnen met punten naar huis gaan. Katten die bij de show in Ulft wel een punt halen, kunnen door naar grotere buitenlandse kattenshows. “Stel dat er twee katten zijn in dezelfde kleur, dan moet er toch een keuze gemaakt worden welke kat nou het punt krijgt”, aldus Steenks. Ze geeft aan dat katten met de gewonnen punten in aanmerking komen voor een titelcertificaat. “Daarmee moet je ook naar kattenshows in het buitenland, om daar een certificaat te halen.”
Kattenbaasjes krijgen soms echter wel de waarheid te horen over hun kat, ook als dit niet positief is. “Dit kans soms even slikken zijn. Maar wij zeggen altijd dat je met de mooiste kat naar huis gaat omdat het jouw kat is”, aldus Steenks.