“We moeten natuurlijk zorgen dat de kasten bereikbaar blijven en dat het gras gemaaid wordt", vertelt imker Paul Tenniglo uit Didam. "Aan de voorkant van de bijenweide staan enorm veel bramenstruiken. Dat is wel een probleem van deze tijd, bramen en brandnetels doen het heel erg goed op stikstof. Daarmee nemen de planten de plek in van andere bloemen en struiken, die daardoor verdwijnen en dat is slecht voor de biodiversiteit en dat willen we niet."
De bijenkasten op het terrein aan de Kerkhofweg zijn er om kolonies een thuis te geven. Het zijn kasten van leden maar ook van niet-leden, die de bijen thuis op een andere plek willen zetten. "Bijen vliegen terug naar de oude plek. Dus je moet de kast dan even vijf kilometer verderop zetten, dat is wat hier gebeurt. Ze staan hier een weekje en dan zijn ze hier geaard. Dan kun je ze daarna weer meenemen naar huis en ze op de definitieve plaats zetten."
Biodiversiteit
De imkervereniging hoopt met de bijenweide de biodiversiteit te stimuleren. Volgens Tenniglo is het grote plaatje als het gaat om de bijen 'deprimerend': "Er is op het platteland veel monocultuur geworden, één soort gras bijvoorbeeld, daar hebben de bijen en insecten helemaal niks aan.” De imker geeft aan dat er uit onderzoeken is gebleken dat in de afgelopen veertig jaar 75% van het insectenvolume is afgenomen: “Dat is niet zo leuk."
Verzorging bijen
De imkers proberen daarom onder andere de bijen zo goed mogelijk te verzorgen. “De honingbijen zijn verantwoordelijk voor tachtig procent van de bestuiving van alle gewassen en voor negentig procent van de fruitsoorten”, vertelt de Didammer. "Dus ze zijn heel belangrijk."
Foto: REGIO8