"De schoen wringt voor mij al een tijdje, steeds vaker is er onvrede en onduidelijkheid over de werkwijze van het college. Ook in relatie tot ons als raad", zegt John Teunissen, EENMontferland, die de motie samen met D66, Helder en Daadkracht indiende. In de motie uiten ze in brede en algemene zin hun onvrede over het handelen van het college in dossiers als vluchtelingenopvang, de uitbreiding bedrijventerrein 's-Heerenberg en de ontwikkeling IKC 's-Heerenberg; de grote politieke kwesties van de afgelopen tijd.
De motie is een opsomming met aspecten in het functioneren van het college waar de indieners onvrede over hebben. Met termen als: 'Gebrek aan bestuurlijke transparantie', 'Beperken van de controlerende taak van de raad' en 'Het ontbreken van het managen van genomen besluiten/gemaakte afspraken', kan deze motie ook gezien worden als een motie waar een flinke geur van wantrouwen aanzit. Richting het gehele college. Dit werd in eerste instantie ook zo geïnterpreteerd door de raadsfracties die tegen de motie waren.
Voor toekomst Montferland
Toch moet het volgens de indieners niet zo worden gezien. Freddy van Dijken (D66): "Raadsleden moeten niet steeds verrast worden door wat ze in de media lezen, of op inwonersavonden horen. Wij moeten als raadsleden vooraf worden ingelicht en op de hoogte gehouden worden over wat er speelt." Van Dijken heeft het over een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de raad naar de burger toe. Teunissen heeft het hier ook over: "Wij, het college en de raad samen, zitten vast. Als raadslid vind ik het mijn taak en plicht om hier iets aan te doen. Ik hoop oprecht dat iedereen in de raad en het college de inhoud van deze motie ziet als positieve bijdrage aan toekomst Montferland."
De Vries doet handreiking
De geur van wantrouwen rook de burgemeester ook: "We schrokken toen we de motie zagen, je kunt de motie zien als eentje waarin behoorlijk wat wantrouwen wordt geuit richting het college." Na de uitleg van de indieners, heeft de burgemeester een oplossing. "Licht één of twee onderwerpen uit, en laten we dan stuk voor stuk kijken waar de schoen wringt. Als een soort pilot kijken: 'Waar hebben we het precies over'. Dat is een handreiking die ik doe", aldus De Vries. Dit zijn dan gesprekken met vertegenwoordigers van de partijen, het college en de ambtelijke top.
In de spiegel kijken
Naast een handreiking, doet de burgemeester ook een appel op de moraal van de raadsleden. In de motie staan namelijk een aantal dingen waar de raad ook zelf invloed op heeft. "Als in de raad genomen besluiten, later weer ter discussie worden gesteld, moet de raad zichzelf ook in de spiegel kijken", zegt De Vries. Hij voegt er later aan toe dat dit ook niet echt motiverend werkt voor het ambtelijk apparaat.
Scherpte er vanaf
Door de toezeggingen en de reactie van de burgemeester, kon de munitie van veel partijen in de prullenbak. De partijen erkennen dat er zaken niet soepel gaan, en dat er iets moet veranderen. Daar lijkt nu wat aan gedaan te worden. Teunissen: "Het doel is gehaald met toezeggingen van de burgemeester en het bespreken en benoemen. De tekst is inderdaad aan de wind, maar heb het nooit geïnterpreteerd als aantijging."
Een avond die heel spannend had kunnen worden, eindigt uiteindelijk als de meest relaxte raadsvergadering van de afgelopen maanden.