Beschermd
‘De achterliggende gedachte van het aanwijzen van extra laagvlieggebieden is dat als we alleen de huidige gebieden houden (zie kaart; optie 1) die beter beschermd moeten worden om te voorkomen dat ze op den duur niet meer bruikbaar zijn door de bouw woningen en windparken’, laat een woordvoerder van Defensie desgevraagd weten. In het geval dat optie 2 wordt gekozen, kan de Achterhoek pas in beeld komen om een laagvlieggebied te worden.
Voorkeur naar optie 2
Defensie vindt de optie om alleen de huidige laagvlieggebieden te gebruiken onwenselijk omdat zij juist een grotere variatie aan oefenplekken wil. Daarnaast willen ze de overlast van de helikopters over het hele land verspreiden. Het ministerie heeft de sterke voorkeur naar optie 2 omdat op die manier verschillende belangen, zoals die van gemeenten om groene energie op te wekken tegen die van Defensie, op elkaar kunnen worden afgewogen, zo laat een woordvoerder weten. Defensie benadrukt dat er in de laagvlieggebieden geen ruimte is voor grootschalige windparken, maar dat enkele losse windmolens hier niet van uitgesloten zijn.
Veehouderij
Wethouder Emmeke Gosselink wil dat Defensie in hun onderzoek meenemen dat er in Bronckhorst veel veehouderij is. “Als de dieren buiten lopen, dan heeft dat echt wel effect. Maar we weten niet wat de intensiteit is, hoeveel laagvlieggebieden er worden aangewezen en hoe vaak ze worden gebruikt”, aldus de wethouder. “Wij zien nu natuurlijk dat Defensie hier regelmatig oefent. Dat gaat helemaal prima, maar dat is natuurlijk niet elke dag.”
Defensie komt begin volgend jaar met resultaten van een onderzoek naar de impact op de leefomgeving. Pas daarna besluit het kabinet welke alternatieve laagvlieggebieden er gekozen worden.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal