Ulft, Netherlands

Leden 'Achterhoekse drugsbende' meerdere jaren de cel in

Foto: REGIO8
Drie mannen uit Doetinchem en één man uit Westendorp hebben een celstraf gekregen voor hun rol in een drugsbende. Een 53-jarige man uit Doetinchem heeft een celstraf van acht jaar gekregen, terwijl een 37-jarige man en 47-jarige man uit die plaats voor vier jaar de cel in moeten. Een 42-jarige man uit Westendorp kreeg een celstraf van zes jaar.
Redactie REGIO8 | 4 juli 2024 15:03 | Aangepast op 4 juli 2024 15:03
De mannen werden opgepakt nadat er cryptocommunicatie werd ontrafeld in een politieonderzoek. Op 3 februari 2023 werden er op verschillende locaties van de organisatie invallen gedaan. De 53-jarige man wordt samen met een man uit Westervoort gezien als leider van de organisatie die door de rechtbank een 'Achterhoekse drugsbende' genoemd wordt. 'Zij waren samen jarenlang de leiders van de organisatie en hadden een coördinerende rol in de productie en handel in grote hoeveelheden synthetische drugs', aldus de Rechtbank Arnhem.

De mannen waren betrokken bij meerdere drugslocaties. Vier van deze plekken stonden in de Achterhoek, waarvan drie in Doetinchem en één in Didam. De 53-jarige Doetinchemmer is ook veroordeeld voor het witwassen van ruim 48.000 euro. Ook had hij drugs, vuurwapens en munitie tot zijn beschikking.

De 42-jarige man uit Westendorp was volgens de rechtbank betrokken bij productie en handel van drugs. Ook kon de man worden gelinkt aan drie verschillende drugspanden. Een productielocatie aan de Endepoelstraat in Didam, een productielocatie aan de Transportweg Doetinchem en een productieplaats van MDMA in het Belgische Kortemark. 'Daarnaast was de man betrokken bij het witwassen van ruim 100.000 euro en gaf hij een valse factuur aan de politie die als ontlastend bewijs moest dienen in het strafrechtelijk onderzoek naar hem', meldt de rechtbank.

Twee Doetinchemmers
Een 37-jarige man uit Doetinchem heeft vier jaar cel opgelegd gekregen. Hij was betrokken bij zowel de handel als de productie van synthetische drugs. Hij werkte vanuit een pand aan de Bunderhorst in Doetinchem aan XTC-pillen. De man had ook meerdere wapens in zijn bezit. Een andere Doetinchemmer heeft ook vier jaar cel gekregen. De 47-jarige man was betrokken bij de productie en handel vanaf de locatie aan de Endepoelstraat in Didam. "Hierbij komt nog dat hij heroïne in bezit had", aldus de rechtbank.

Voorwaardelijke celstraf
Een 35-jarige man uit Doetinchem heeft een voorwaardelijke celstraf gekregen van 18 maanden en hoeft niet de gevangenis in. Wel krijgt hij een taakstraf van 240 uur en een geldboete van 10.000 euro. Dit voor het vervoeren van drugs, het bezit hebben van een wapen en het witwassen.

Er volgt nog een volgende zaak tegen de mannen. De officier van justitie wil namelijk dat al het verdiende geld wordt terugbetaald aan de Staat.

Lees ook

Achterhoek zet stap vooruit, nieuw asielzoekerscentrum op komst

De Achterhoek wil de komende jaren flinke stappen zetten in de opvang van asielzoekers. In de acht v...

De Graafschap huurt (zoon van) Van de Haar van FC Utrecht

Jesse van de Haar speelt komend seizoen voor De Graafschap. De negentienjarige aanvaller, zoon van o...

Geen enkele overlastmelding na Turks voetbalfeest in Doetinchem

Het centrum van Doetinchem stond dinsdagavond figuurlijk in vuur en vlam door Turkse voetbalsupporte...

Volksfeest in centrum van Doetinchem na winst Turkije op EK Voetbal

In het centrum van Doetinchem barstte dinsdagavond na de winst van Turkije op het EK Voetbal een waa...

Optimisme bij eerste training De Graafschap, promotie blijft de droom

Met een paar nieuwe gezichten is De Graafschap maandagavond op de tijdelijke thuisbasis in Zelhem ge...

Automobiliste slaat over de kop in buitengebied van Doetinchem

Een automobiliste is maandagmiddag gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval in het buitengebied van ...