Van kilometers ver zullen de hoge windturbines zichtbaar zijn en het landschap en de grens markeren. “De impact op het landschap en de leefbaarheid is enorm, en de prijs is te hoog om de strijd op te geven,” zegt Kleffel. Ze hoopt dat de twijfels en het ongemak onder de raadsleden van Rhede en Südlohn zullen leiden tot een heroverweging. “Onze hoop is dat hun geweten uiteindelijk de doorslag zal geven.”
Handelen naar Duits recht: klaagschrift in voorbereiding
De werkgroep Ratum/Kotten werkt aan een klaagschrift. Volgens Duits recht moet dit klaagschrift door een advocaat worden ingediend. “We staan op dit moment in nauw overleg met onze advocaat,” zegt Chiel Stemerdink, inwoner van de buurtschap en gemeenteraadslid in Winterswijk. “Op advies van onze advocaat onderzoeken we de mogelijkheid om dit klaagschrift gezamenlijk met natuurorganisaties in te dienen, om de kansen op succes te vergroten.” Stemerdink benadrukt dat deze juridische procedure geld kost en doet een beroep op de gemeenschap om financiële steun te bieden via een onlangs gelanceerde website van de buurtschappen. (www.stopwindmolensratumkotten.nl)
Binnen de werkgroep Windmolenvrij Woold bereiden inwoners van ’t Woold zich voor op een gezamenlijk juridisch verzet. Ricarda Kleffel uit ’t Woold noemt het besluit van de gemeenteraden van Rhede en Südlohn “schokkend en ontluisterend”. De Duitse wetgever in Berlijn heeft de wetgeving tijdelijk versoepeld, waardoor windturbines nu op slechts 500 meter van woningen en in beschermde landschappen mogen worden gebouwd. Investeerders plannen de windmolens dicht tegen de grens, waardoor ze de helft van de protesten binnen de straal van 500 meter vermijden. Nederlanders kunnen niet inspreken bij de politieke afweging.
Grensoverschrijdende zorgen over landschap
Volgens Kleffel maken ook Duitse inwoners in de grensstreek zich zorgen over de impact op het landschap en de leefbaarheid. “De Duitsers hebben dezelfde zorgen als wij. Ze twijfelen of de discussie echt om duurzaamheid gaat of meer om financiële belangen.” Kleffel benadrukt dat veel Duitse inwoners moeite hebben met de gevolgen van deze plannen voor de relatie met hun Nederlandse buren en zich hier zelfs voor schamen.
Winterswijk onderzoekt juridische stappen
De gemeente Winterswijk zet eveneens juridische stappen en vraagt zich af of de Europese regels correct zijn toegepast. Ook de provincie Gelderland en de Rijksoverheid hebben hun twijfels en ondersteunen het verweer. Wethouder Gosse Visser zegt hierover: “We kijken of de procedures correct zijn nageleefd en of de belangen van Winterswijk en haar inwoners zijn meegewogen.”
Visser noemde het besluit van de Rheder raad ‘tegenstrijdig’. “Iedereen weet dat dit een tijdelijke situatie is. Wanneer de windmolens daadwerkelijk gebouwd worden, zal de wet opnieuw aangescherpt zijn, waardoor bouwen in beschermd natuurgebied en zo dicht bij huizen niet meer mogelijk is.”
Van kilometers ver zullen de hoge windturbines zichtbaar zijn en het landschap en de grens markeren. “De impact op het landschap en de leefbaarheid is enorm, en de prijs is te hoog om de strijd op te geven,” zegt Kleffel. Ze hoopt dat de twijfels en het ongemak onder de raadsleden van Rhede en Südlohn zullen leiden tot een heroverweging. “Onze hoop is dat hun geweten uiteindelijk zal gaan opspelen.”