Bronckhorst voldoet daarmee aan de opdracht vanuit de Veiligheidsregio om in ieder geval honderd opvangplekken voor langere termijn te hebben. De opvanglocatie op camping De Hooge Weide in Vorden bestond al, maar vanaf midden augustus kunnen er voor zes maanden dertig vluchtelingen verblijven. Op camping Kom es An in Hengelo bieden vijf gehuurde stacaravans het komende halfjaar plek aan in totaal 23 vluchtelingen, dit was eerst particuliere opvang, maar wordt nu door Bronckhorst overgenomen. Voor allebei deze plekken kan de gemeente de opvang verlengen met zes maanden.
Daarnaast heeft de gemeente zeven stacaravans in Vierakker staan (42 personen) en zijn twee woningen aan de Zomerweg in Drempt (zes personen) en aan het Baaksevoetpad in Hengelo (acht personen) gehuurd. Met alle bovengenoemde locaties is er plek voor ongeveer 110 vluchtelingen uit Oekraïne. Bronckhorst streeft ernaar om maximaal 150 opvangplekken te bieden.
‘Geweldig wat inwoners doen’
Nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak, hebben tussen de 140 en 180 vluchtelingen een tijdelijke thuis gevonden in de gemeente. Dit gebeurde veelal bij mensen thuis. Deze vluchtelingen kunnen nu doorstromen naar een van de gemeentelijke plekken. Burgemeester Marianne Besselink looft de bevolking voor de inzet: “Het is geweldig wat inwoners hebben gedaan en nog steeds doen voor mensen in nood. Zij vangen hen al enkele maanden op en begeleiden hen bij allerhande zaken.”
Infrastructuur
Bronckhorst heef daarnaast zelf de nodige infrastructuur opgetuigd voor Oekraïners. Zo zijn er in Hengelo twee steunpunten ingericht in samenwerking met de bibliotheek, Vluchtelingenwerk en de kerk. “Ook bij ons gemeentehuis is een aantal ambtenaren aanspreekpunt voor de betrokkenen”, vult Besselink aan. “Het is ook heel mooi om te zien dat scholen, huisartsen, verenigingen, buurtbewoners allemaal hun uiterste best doen om hen te helpen.“
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal
Foto: REGIO8