“Er zijn een hoop barrières in Nederland, zoals sluizen en stuwen waar de vissen niet langs kunnen”, zegt Willem Romeijn namens Sportvisserij Nederland. “Er zijn vispassages aangelegd waar ze langs kunnen zwemmen, maar of dat nou echt goed werkt, dat is de vraag.” Het onderzoek, ‘Swimway Oude IJssel’, moet duidelijk maken hoe goed de Oude IJssel functioneert voor trekvissen. Samen met sportvissers zijn daarom meervallen gevangen. Op de kade bij visvereniging De Rietvoorn in Doetinchem kregen ze tijdens een operatie de apparatuur ingebracht. De bewegingen kunnen zo de komende jaren worden gevolgd.
Het gaat niet alleen om de meerval, ook vissen als de winde, de roofblei en de rivierprik worden onderzocht. Sinds 2019 kunnen ze door een passage bij Doesburg de Oude IJssel opzwemmen, daardoor zou er dus meer vis in de Achterhoek moeten zitten. Sportvisser Gerard Rauw uit Duiven heeft dat nog niet gemerkt: “Ik heb altijd al wel gevangen hier, ik heb niet het gevoel dat het ineens heel erg veranderd is. Ik heb wel filmpjes gezien dat er veel vis doorheen (passage bij Doesburg, red.) is gezwommen, maar ik heb hier altijd goed gevangen.”
'Dan is het: 'hap, weg'
Een van de vissen die het volgens de onderzoekers goed doet in de Achterhoekse rivier, is de meerval. “2,5 meter kunnen ze zeker worden in Nederland, ze zijn hier op de Oude IJssel ook al heel groot gevangen”, zegt Romeijn van Sportvisserij Nederland. “En ’s Nachts gaan ze echt jagen. Dan kan je weleens een klap horen op het water van een meerval die een eend opeet. Het zijn echte jagers.” Collega Remko Versprui vult aan: “Laat dus niet je chihuahua ’s avonds laat hier zwemmen. Er zitten meervallen bij van boven de twee meter. Dan is het: ‘hap, weg’.”
‘Great migration onder water’
Hoe de meervallen, en andere vissen, zich precies bewegen door de Oude IJssel, moet duidelijk worden uit het onderzoek. Het is onderdeel van een
groter internationaal project, want er wordt flink gemigreerd in het water. “We kennen de beelden van de Great Migration met gnoes die over de savanne rennen", zegt Romeijn. "Dat gebeurt onder water ook, alleen gaat het bij meervallen om enkele tientallen kilometers. Maar het is wel heel interessant hoe die zich in een kleinschalig systeem als de Oude IJssel gedraagt.”