Het gaat om twaalf hoge windturbines met een wiekhoogte van 250 meter, gelegen langs de grens van de gemeente Winterswijk. Sommige windmolens komen op nog geen 100 meter van de grens te staan. De windmolens zullen onherstelbare schade veroorzaken aan de natuur en het cultuurlandschap aan de Nederlandse kant. Vooral het Nationaal Landschap bij Winterswijk en de stilte(veen)gebieden nabij Rekken, met hun vele beschermde trekvogels, zullen het te verduren krijgen.
Tweede Kamerlid Henk Vermeer (BBB) en Wytske Postma van NSC probeerden donderdagavond tijdens het begrotingsdebat over Klimaat en Groene Groei in de Tweede Kamer door middel van een motie een halt toe te roepen aan het gemak waarmee Duitse investeerders en landeigenaren momenteel hoge windturbines kunnen plaatsen. De Duitse regering heeft de regels versoepeld om de klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen van Brussel te halen.
Bovendien verkeert Duitsland in een economische recessie door een te laat ingezette energietransitie. Vermeer en Postma hadden succes. "Na vijf uur vergaderen over de begroting van Klimaat en Groene Groei kwam het verlossende woord van de minister," reageert Karin Pierik van de werkgroep Ratum en Kotten. "Zij keurde de motie goed en gaf aan: ‘dit onderwerp meteen door naar de Kamer om met spoed in gesprek te gaan met Duitsland’."
Verdrag van Espoo
In Berlijn moet duidelijk worden hoe in het grensgebied met het bouwen van de windturbines moet worden omgegaan. Vermeer en Postma wijzen daarbij op het Verdrag van Espoo, omdat de kwestie niet op Kreis- en gemeenteniveau kan worden opgelost. Duitsland en Nederland hebben een overeenkomst dat zij in overleg moeten treden zodra binnen 5 kilometer van de grens iets wordt ontwikkeld wat invloed heeft op het milieu, de leefbaarheid van de mensen en de ruimtelijke ontwikkeling. Duitsland houdt zich echter niet aan de regels van het Espoo-verdrag; deze verplichting bestaat wel," verduidelijkt Karin Pierik.
"Er zijn veel brieven verstuurd naar praktisch alle Kamerleden. Hierbij moet worden opgemerkt dat NSC en oud-wethouder Ilse Saris van Winterswijk en Henk Vermeer (BBB) zich erg betrokken voelden. Dit resulteerde in succes voor ons tijdens het debat Klimaat en Groene Groei op de late avond van donderdag 8 november", zegt de Ratumse.
Minister Sophie Hermans verwees de motie door naar de Tweede Kamer en naar haar collega-minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Judith Uitermark. De motie is aangenomen. “Nu is de kwestie ook doorgedrongen in Den Haag, maar we zijn er nog niet”, zegt Pierik.