Lochem wil in de periode tot 2030 ruim 1300 woningen bouwen, verdeeld over de kernen in de gemeente. In Gorssel is grote behoefte aan betaalbare woningen. De gemeente wil tot 2040 doorgroeien naar 40.000 inwoners.
Voorkeursrecht
De gemeente is eigendom van slechts een klein deel van de locatie en heeft daarom voorkeursrecht gevestigd op de rest van het gebied. Dit betekent dat grondeigenaren, wanneer zij hun grond willen verkopen, deze eerst aan de gemeente moeten aanbieden. Zo houdt Lochemhet stuur in handen met betrekking tot de ontwikkeling van de bouwlocatie. De buurt en belanghebbenden worden uitgenodigd om mee te denken over de invulling van de locatie.
Gorssel-arrest
Lochem is met betrekking tot het voorkeursrecht met succes naar de rechter gestapt, toen het hoorde van afspraken tussen grondeigenaren en projectontwikkelaars. De rechter heeft de gemeente in het gelijk gesteld, zie daar het Gorssel-arrest.
Voor overheden zoals de gemeente en de provincie een belangrijke uitspraak, want zo kunnen ze bepalen wat voor type woningen er op een locatie gebouwd worden. Is er behoefte aan bijvoorbeeld sociale huurwoningen, dan worden die gebouwd. In plaats van wellicht luxe villa’s met veel grond er omheen, die de projectontwikkelaars meer opleveren. En de grondprijs dus ook opdrijven.
'Voor heel Nederland belangrijk'
“Dit is voor heel Nederland een belangrijke uitspraak”, vertelde wethouder Lex de Goede van Lochem al eerder aan REGIO8. “We zijn heel blij met deze uitspraak, want we kunnen de wet voorkeursrecht blijven hanteren zodat we kunnen sturen. Zo blijven we in the lead. Anders was de wet voorkeursrecht als instrument uitgehold.”