Woensdag zijn zes regionale woondeals getekend, zo ook de deal voor de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen waar Montferland nog onder valt. “De gemeente heeft de verplichting om 1.930 woningen te bouwen", vertelt wethouder Rob Mos over de afspraken met onder andere minister Hugo de Jonge. "Daarvan moeten er ongeveer vijf- tot zeshonderd woningen in en rond Didam komen.” Voorlopig staat Didam op de planning als grootste uitbreidingsgebied in de gemeente. Van de te bouwen woningen moet twee derde 'betaalbaar' zijn en dertig procent moet sociale woningbouw zijn. “We gaan ons uiterste best doen om dit in gang te zetten en voor 2030 te realiseren”, geeft de wethouder aan.
Waar, hoeveel en welke type woningen er komen in de verschillende kernen, volgt uit een reeks inwonersbijeenkomsten. Er zijn al meerdere inspreekmomenten geweest in Didam, Stokkum, Zeddam, Beek en Kilder. “Door deze participatieavonden hopen wij te komen tot een breed gedragen plan”, vertelt wethouder Mos. Op de bijeenkomsten is samen met inwoners gekeken naar de mogelijkheden van een gebied, hoe het wordt ingevuld en waar vraag naar is. “De stedenbouwkundige haalt daarbij op wat de wensen zijn en daarna maakt hij een definitieve versie”, vertelt Mos. “Voor de zomer komt hij terug met een plan voor elk gebied en dan kan het in een bestemmingsplan worden gegoten.”
Definitief plan
Mos hoopt dat er bij de presentatie van het definitieve plan overeenstemming wordt gevonden tussen alle betrokkenen, zowel de mensen die er komen wonen als de huidige omwonenden: “Iedereen moet zich gehoord voelen in Montferland, dat vind ik heel belangrijk.” De wethouder geeft aan dat de meeste inwoners het fijn vinden om mee te kunnen praten over de plannen. “We nemen nu bewust meer tijd voor de participatie en hopen dat we daardoor aan het eind versnelling krijgen”, vertelt Mos. “Het doel is om de enorme woningbehoefte in Montferland in te kunnen vullen.”
Extra avond georganiseerd
In Didam is er zoveel animo om mee te beslissen dat er een extra avond voor inwoners is georganiseerd. “De derde avond is juist heel interactief, met de mensen zelf. Dan moet er genoeg ruimte en tijd zijn voor alle inwoners, zodat iedereen gehoord wordt”, vertelt Mos. “Met bijna tweehonderd belangstellenden is het onmogelijk om iedereen aan het woord te laten. Dat willen we niet, daarom is het in Didam verspreid over twee avonden. Dat er zoveel belangstelling is, vind ik zeer positief.” De volgende avond is op 22 maart bij Jan&Jan in Didam.
Foto: Rob Mos