In totaal zijn er zestien vaste bedden, acht tijdelijke bedden en 22 bedden voor noodgevallen in de nachtopvang in Doetinchem. In mei tot en met augustus heeft de gemeente twee keer toestemming gegeven om deze extra bedden te gebruiken. Mensen die naar de nachtopvang komen, komen uit de hele Achterhoek. Ze zijn dakloos om verschillende redenen, zoals geldproblemen, verslaving, geestelijke gezondheidsproblemen en motivatieproblemen.
Doetinchem is verantwoordelijk voor daklozenopvang in de Achterhoek. “Met alle regiogemeenten is er afstemming geweest om te zoeken naar alternatieven en oplossingen voor een dakloze”, laat de gemeente Doetinchem weten. “Alle gemeenten hebben concrete lokale acties uitgezet, in overleg met IrisZorg en bijvoorbeeld woningbouwcorporaties.” Daarnaast zijn alle Achterhoekse gemeenten bezig om lokale (crisis) opvang plekken te organiseren. “Dit heeft op dit moment nog niet geleid tot een afname van dak- en thuisloze mensen in de nachtopvang”, aldus de gemeente.
'Beste en goedkoopste oplossing'
De gemeente zegt dat het beschikbaar stellen van tijdelijke bedden nu de beste en goedkoopste oplossing is. “Het biedt ons de tijd om te werken aan een structurele oplossing en in de tussentijd opvang aan de meest kwetsbare burgers te geven”, aldus de gemeente. “Daarnaast biedt het perspectief om te komen tot lokale (crisis) opvangplekken.” Daarmee verwacht Doetinchem dat er minder instroom in de nachtopvang zal zijn en de druk op de opvang zal afnemen.
Foto: REGIO8