Ulft, Netherlands

Nieuw spreekwoordenmuseum verbindt streektalen en mensen over de grens

Foto: Lisa Kannenbrock
Je hoeft er alleen maar op te klikken, en je kunt gratis het Euregio-museum binnengaan, dat vol hangt met dialectspreekwoorden uit het Nederlands-Duitse grensgebied, waar het Nedersaksisch wordt gesproken. Het museum is bij het online gaan, fysiek geopend bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) in Doetinchem.
Eveline Zuurbier | 18 oktober 2024 14:42 | Aangepast op 18 oktober 2024 14:42
De betrokkenen van Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland benadrukken met een voorbeeld hoe spreekwoorden in de streektaal toegankelijkheid en betrokkenheid bevorderen. Een Winterswijks grondverzetbedrijf plaatste afgelopen voorjaar borden bij de opengebroken winkelstraten. Met de tekst ‘Kiek uut! Bulten! De bestrating wordt straks donders mooi en veilig’ werden ergernissen een stuk minder, zegt Diane Abbink van de stichting.

Dit voorbeeld is half dialect en half straattaal, en wordt direct gevat. Hoewel deze specifieke combinatie niet in het digitale museum te vinden is, staan er wel vergelijkbare spreekwoorden en wijsheden uit het gebied van Drenthe, Twente, Achterhoek, Grafschaft Bentheim en West-Münsterland. “Spreekwoorden zijn niet één op één te vertalen, maar de betekenis heeft zeker overeenkomsten. Spreekwoorden en gezegden slaan een brug en brengen je dichter bij de ander, ook bij degene aan de andere kant van de grens.”

Drent uit Zwolle
De bedenker van het spreekwoordenmuseum is Girbe Buist uit Zwolle, een kenner van streekcultuur, geboren en grotendeels opgegroeid in Noord-Drenthe. Hij vertelt al lange tijd bezig te zijn met spreuken en volkswijsheden. Ze stammen van generaties geleden en worden nog steeds gebruikt, vaak zonder nadenken. “De maatschappij verandert voortdurend, dus je kunt je afvragen wat er nog van waar is of klopt in deze tijd,” zegt Buist.

“De spreekwoorden in het museum zijn allemaal voorgelegd aan wetenschappers uit verschillende maatschappelijke velden: relaties, gezondheid, opvoeding, werk en inkomen. De zin en onzin wordt in het digitale museum nader verklaard.” Buist verwacht dat ook jongeren de opzet van het dialectspreekwoordenmuseum zullen raadplegen. “Zij zoeken op internet, luisteren naar podcasts en kijken naar YouTube-video's.”

Grensgebied
Het online museum heeft zowel een Nederlandse als een Duitse versie. De dialectspreekwoorden staan door elkaar heen, maar zowel de Achterhoekers als de West-Münsterlanders kunnen de dialectspreuken in het Duits en Nederlands goed begrijpen. “Het museum kan verder worden uitgebreid met meer spreekwoorden uit het grensgebied,” zegt Diane Abbink. Het ontwerp van het gebouw is deels geïnspireerd op de traditionele gebouwen in de streek.

Podcast
Het museum bevat een podcast, en de volledige inhoud is te vinden in een e-book dat ook op een van de verdiepingen van het virtuele gebouw is aan te klikken. “Een leuk extraatje is de spreekwoordentest, die manieren weergeeft hoe je met conflicten omgaat”, zegt Girbe Buist. Uit de conclusies van de wetenschappers in de podcast blijkt dat spreekwoorden een middel zijn om gemakkelijker met conflicten om te gaan.

Lees ook

Anholt loopt uit voor afscheid van geliefde Vorst van Salm-Salm

Het is waarschijnlijk een van de grootste gebeurtenissen die in Anholt heeft plaatsgevonden in de af...

Klassieke klanken in Lochem: Gratis concert door Euregio Strijksextet

Liefhebbers van klassieke muziek kunnen vrijdag hun hart ophalen in Lochem. Die avond houdt het Eure...

Duitse grensplaats rouwt, bewoner Kasteel Anholt overleden

Bewoners van de Duitse grensplaats Anholt rouwen om de dood van Vorst Carl Philipp van Salm-Salm. De...

Waarom Duitse boeren wél subsidie kunnen aanvragen voor blauwtongvaccins en Nederlandse veehouders niet

Niet alleen in de Achterhoek, maar ook over de grens in Duitsland is er een blauwtonguitbraak. Sinds...

Emmerik deelt gratis kaarten uit voor Achterhoeks festival

Muziekliefhebbers in de Duitse grensplaats Emmerik hebben geluk. De gemeente deelt maar liefst 200 g...

Snelle stijging blauwtongbesmettingen in Achterhoek en Duitsland

Het blauwtongvirus verspreidt zich in een rap tempo onder schapen, geiten en koeien in de grensregio...