"Dat is een intern proces geweest, zoals ons dat verteld is", aldus buurtbewoner Onno Luimers. "Dat betekent dat de gemeente zonder participatie van raad of samenleving heeft besloten dat dit de locatie wordt." Luimers vindt het vervelend dat inwoners niet worden betrokken. "Het vervelende is, is dat er wel samenspraak is geweest met de ontwikkelaars. In het raadsbesluit van 1 februari 2022, staat dat de ontwikkelaar de gemeente al heeft benaderd." De gemeente laat weten dat er geen sprake is van een verborgen agenda en dat er bewust gekozen is om inwoners niet mee te nemen in de locatiekeuze om zo onrust en speculatie te voorkomen. De actiegroep vindt dit moeilijk te begrijpen en wil daarover graag in gesprek, maar dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan.
"Op de laatste informatieavond mochten wij post-its plakken, maar men wilde niet in gesprek met omwonenden over het proces en de locatiekeuze", zegt buurtbewoner Mia Buddingh. De buurtbewoners voelen zich allesbehalve serieus genomen door de gemeente. Daarom heeft Buddingh op persoonlijke titel een advocaat in de arm genomen, die een bezwaarschrift over het proces heeft ingediend en eventueel door zou willen procederen tot de Raad van State. Buddingh en haar advocaat hebben allebei verzoeken bij de gemeente ingediend. "Daaruit blijkt gewoon dat als je als advocaat iets indient dan reageert de gemeente direct. Wij als inwoners hebben minimaal drie keer moeten rappelleren om een ontvangstbevestiging te krijgen", aldus Buddingh. "Dat geeft wel aan dat je als inwoner niet serieus genomen wordt door je eigen gemeente."
Transparant proces
Bronckhorst wil niet op camera reageren en laat schriftelijk weten hard te werken om de woningnood op te lossen. Zowel in het buitengebied, als op grotere locaties aan de randen van de dorpen. De beoogde bouwlocatie in Hengelo staat wat de gemeente betreft vast. Dat er gebouwd wordt, vind de actiegroep niet erg, maar wel op een correcte manier. "Wij vinden dat, in de tijd waarin wij nu leven, dat je bij zo'n belangrijk besluit zeer zorgvuldig moet zijn", zegt Luimers. "Je moet de bevolking hierin meenemen." Ze willen dan ook graag dat het proces wordt overgedaan op een transparante manier, net zoals vierhonderd andere Hengeloërs die een handtekening hebben gezet. En als blijkt dat de Hiddinkdijk écht de beste locatie is? "Dan hoor je ons nooit meer", vertelt Luimers.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal
Foto: REGIO8