“Het was al een prachtig gebied”, zegt wethouder Ria Ankersmit. “Maar nu hebben we een extra impuls gegeven op recreatiemogelijkheden met fiets-, wandel- én menpaden. En we hebben achttien hectare extra natuur aangelegd. Daarmee kunnen we een grotere beleving maken met elkaar in dit gebied.” Ook wethouder John Haverdil genoot van de rondrit met het rijtuig: “Ik heb het voorrrecht dat bestuurders in zo’n kar mooi rond mogen. De aanplant moet her en der nog geschieden. Dus ik denk als we in het voorjaar zijn, als het wat zonniger wordt, dan ga je nog meer genieten. Maar het is nu al een heel mooi gebied geworden.”
Naast voor recreatie en natuur, is het gebied ook belangrijk voor het Waterschap Rijn en IJssel. Bij piekbuien en bij extreme droogte wordt er water vastgehouden. “Het is ontzettend belangrijk dat de we dit breed doen in het hele stroomgebied”, aldus heemraad Peter Schrijver. “We moeten echt vertragen om te zorgen dat zo min mogelijk water wordt afgevoerd naar de IJssel. Dat is het enige antwoord dat we kunnen geven op die extreem droge zomers, waarvan we er nu al een aantal hebben meegemaakt.”
'Zeker een voorbeeld'
Van de rijtuigrit door het gebied genoot ook heemraad Schrijver met volle teugen, maar in de toekomst zou het proces wat hem betreft wel sneller mogen. De ontwikkeling van het Zwarte Veen begon in 2005 in samenspraak met onder meer lokale agrariërs. “Ik denk dat het zeker een voorbeeld is”, zegt wethouder Ankersmit. “De tijd nemen met elkaar, de rust nemen en iedereen het comform geven en gezamenlijk de doelen bereiken.”
Foto: REGIO8