Ulft, Netherlands

Oekraïners klaargestoomd voor technisch werk in de Achterhoek

Op een bedrijventerrein in Doetinchem worden Oekraïners klaargestoomd voor technisch werk bij Achterhoekse bedrijven. Het opleidingscentrum Verder in Techniek schoolde al langer Nederlanders om, maar zag tussen de Oost-Europeanen een hoop potentiële werknemers zitten en sprong in het gat.
Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 9 mei 2023 15:46 | Aangepast op 9 mei 2023 15:46
“Er bleek een heel groot arbeidspotentieel braak te liggen”, zegt directeur Peter Holtslag van Verder in Techniek, dat ook een locatie heeft in Scherpenzeel. “Oekraïners die hoogopgeleid zijn, maar laaggeschoold werk doen in Nederland. Wij hebben de handschoen opgepakt en zijn ze gaan benaderen.” Inmiddels is de tweede lichting bezig, met ditmaal in totaal drie Oekraïners die worden onderwezen. Het opleidingsprogramma bestaat uit acht weken aan onder meer klassikale les. De leraar spreekt Nederlands, maar via een tolk die live vertaalt op een oortje kunnen de Oekraïners alles meekrijgen.

Daarnaast is er praktijkles, waarbij de Oekraïners samen met hun Nederlandse klasgenoten leren om met moderne machines te werken. “Het is een mooie, nieuwe ervaring voor mij”, zegt Davyd Shushanian, een van de drie deelnemers uit Oost-Europa. “In de toekomst kan ik dan aan het werk in deze sector, het is heel interessant.” Na de acht weken bij Verder in Techniek krijgen ze een stageperiode bij een bedrijf. Volgens Holtslag staan werkgevers te springen om de arbeidskrachten: “Ver voor het einde van het halen van het diploma hebben we al emplooi voor ze gevonden. Dat was bij de vorige drie Oekraïners en voor deze groep geldt hetzelfde.”

Vacatures in de Achterhoek
Dat Oekraïners worden ingezet op de Achterhoekse arbeidsmarkt is niet nieuw. Onder meer in de horeca zijn het afgelopen jaar mensen aan het werk gegaan, ziet ook werkgeversorganisatie VNO-NCW. Er staan echter nog voldoende vacatures open, zo blijkt ook uit de Arbeidskracht Analyse Achterhoek. “Die tekorten zitten vooral in de sectoren techniek, zorg en onderwijs”, zegt regiomanager Wilma Elbertsen, die enthousiast is over het initiatief Verder In Techniek. “Het is belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan werken in de techniek en aan opleiden tot technische beroepen.”

‘Sterk diploma’
Als de Oekraïners aan het werk zijn gegaan, dan vloeit een klein deel van het loon als tegenpresentatie voor de opleiding terug naar Verder in Techniek. Dat duurt volgens directeur Holtslag ongeveer tien weken. Daarna zijn ze klaar voor een toekomst in de techniek. ”Ik kan hier aan het werk, of in Amerika, het maakt niet uit”, zegt Nick Trutniev, die in januari vanuit Zaporizja naar Nederland kwam. “Het diploma is erg sterk. Ik wil in Nederland blijven omdat mijn vrienden en familie hier zitten en ik de cultuur en de mentaliteit begrijp. Dat is voor mij makkelijker.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Vrouw uit Doetinchem (44) veroordeeld voor poging tot doodslag op partner

Een 44-jarige vrouw uit Doetinchem is veroordeeld voor poging tot doodslag op haar partner, het verl...

Catharinakerk Doetinchem moet publiekstrekker van de stad worden

De Catharinakerk in Doetinchem moet een nieuwe functie krijgen en getransformeerd worden tot een pub...

Ludgerbeeld verhuist van Doetinchem naar Zelhem: 'Einde van een tijdperk'

Oud-werknemers en scholieren van het Ludger College hebben woensdagochtend afscheid genomen van het ...

Doetinchemse Sportverkiezing zet lokale helden in het zonnetje: ‘Dit is gewoon goud’

In een volle theaterzaal van het Amphion Theater zijn maandagavond verschillende sporters in het zon...

Brandweer moet vierduizend kilo voer uit silo's scheppen in Doetinchem

De brandweer moet uit het pand van het diervoederbedrijf in Doetinchem waar woensdagochtend brand on...

Omwonenden uiten zorgen over tijdelijke daklozenopvang aan Terborgseweg

Een groep omwonenden van de beoogde tijdelijke opvanglocatie voor dak- en thuislozen aan de Terborgs...