“Het belangrijkste is dat je in Oude IJsselstreek mee moet kunnen doen en jezelf moet kunnen zijn. Op wie je ook valt en wat je gender ook is”, zegt wethouder Janine Kock. Hoewel dat vanzelfsprekend lijkt, is het dat volgens de wethouder nog niet. Kock: “Als ik hand in hand over straat loop, word ik niet nageroepen met ‘hey hetero’. Bij niet-heterostellen gebeurt dat nog wel.” Het past binnen de inclusie agenda waar de gemeente mee bezig is. De wethouder benadrukt dat inclusie meer is dan mensen met een beperking mee kunnen laten doen.
Het uitroepen tot regenbooggemeente is geen pure symboolpolitiek. “Iedere gemeente kan natuurlijk de pridevlag uithangen. Wij ontwikkelen actief beleid op tolerantie en acceptatie”, aldus Kock. Dit doet de gemeente intern nu al zo'n vijf jaar met de werkgroep 'GENDERingen'. “Voor de inwoners hebben we de regenboogbrigade van Geef Oude IJsselstreek Kleur. Zij zijn nu echt op stoom”, zegt de wethouder. Het is een zelfde soort initiatief als de stichting ‘Onbeperkt Meedoen’, die zich in de gemeente inzet voor mensen met een beperking.
Regenbooggemeente
Het idee om regenbooggemeente te worden kwam zo’n vijf jaar geleden. “Oost Gelre en Winterswijk waren toen al regenbooggemeente. Ik vroeg me af of wij ook zoiets hadden”, zegt Mark Heister van GENDERingen. Kock: “Sinds ik hier wethouder ben zijn we al bezig met meedoen. Daar is dit ook een belangrijk onderdeel van.” De stap om regenbooggemeente te worden is een vrijwillige, daar krijgt de gemeente ook geen extra subsidie voor. Dat is anders dan de grote steden, die krijgen dat wel. “Alles wat wij doen komt uit bestaande potjes. Dat gaat niet om schokkende bedragen”, zegt Kock.
Roze borrels
Dat de gemeente en regenboogbrigade zich inzetten voor de LHBTIQ+-gemeenschap valt ook in de regio op. Maandelijks organiseren ze een roze borrel. “Dat deden we eerst op verschillende locaties in de gemeente. Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat de P8 in Terborg de beste locatie is. Omdat de bezoekers uit de hele regio komen is dat qua bereikbaarheid het makkelijkst”, zegt Janneke Olthof van de werkgroep. Per borrel komen er enkele tientallen bezoekers. “Laatst was er zelfs iemand uit Nijmegen. Echt fijn dat het zo’n aantrekkingskracht heeft”, zegt Heister. Met deze actieve houding hoopt de gemeente andere te inspireren.
Canal parade?
Op dit moment is de kersverse regenbooggemeente bezig met het samenstellen van een programma voor de Achterhoek Pride. Eén plus één is drie kun je denken, ligt er een botenparade op de Oude IJssel achter de DRU in het verschiet? “Haha, dat is wel iets waar we het als college over hebben gehad. De werkgroep is nu aan het onderzoeken wat er allemaal mogelijk is”, zegt wethouder Kock. Binnenkort wordt het definitieve programma bekend.