Ulft, Netherlands

Oude IJsselstreek zet koers door en wil meer doen in vluchtelingenopvang

Oude IJsselstreek trekt zich nog niks aan van de aangekondigde ravijnjaren en wil de ingeslagen weg van het coalitieakkoord en de vorige begroting doortrekken. De woonlasten stijgen volgend jaar met een kleine procent, terwijl de gemeente een stap wil zetten in het opvangen van statushouders en asielzoekers.
Tim Rondeel | 29 september 2023 18:13 | Aangepast op 29 september 2023 18:13
"We hebben bewust gekozen om onze koers vast te houden om onze ambities waar te maken", aldus wethouder Marco Bennink. De programmabegroting voor het komende jaar heeft dan ook de naam 'Koers houden maakt sterk'. Woningbouw blijft een belangrijk ambitie van de gemeente, Oude IJsselstreek wil grote stappen zetten met nieuwbouwlocaties. Ook zet de gemeente in op onderwijs waarbij een verduurzaamheidsslag gemaakt moet worden met schoolgebouwen. Daarnaast blijven de energietransitie, veiligheid en een vitaal buitengebied belangrijke punten.

Het huisvesten van statushouders en asielzoekers is een belangrijk aandachtspunt. "Daar hebben wij als Oude IJsselstreek een tandje bij te zetten", geeft wethouder John Haverdil aan. Waar onder meer Doetinchem en Winterswijk een grotere opvanglocatie hebben, of hadden, is dat in Oude IJsselstreek (nog) niet gebeurt. "Het is niet dat we het niet wilden, maar wij hebben geen leegstaande hotels of iets dergelijks", aldus Haverdil. De gemeente wil in 2024 op het niveau zitten dat Achterhoekbreed is afgesproken. "We beschouwen het als onze morele opgave", vult burgemeester Otwin van Dijk aan.

'Blijven meedoen'
Vorig jaar vond het college de grootste opgave dat alle inwoners moesten 'blijven meedoen' aan de samenleving ondanks de stijgende kosten. Dit jaar lijkt de boodschap gelijk. "Voor ons is het dit jaar bestaanszekerheid", aldus wethouder Marco Bennink. "Dat betekent dat iedereen een dak boven zijn hoofd moet hebben, rond komt met de vaste lasten, maar ook dat ze kunnen blijven sporten, bestaanszekerheid in de breedste zin van het woord." "Het is niet voor niets dat het hier 22 november (landelijke verkiezingen red.) ook over gaat", aldus wethouder John Haverdil.

Woonlasten stijgen
De woonlasten in de gemeente gaan met 9,8% omhoog, dit door de gestegen rentestijgingen en hogere rioleringskosten. "Het is een stuk hoger dan dat wij in ons coalitieprogramma hadden staan (3% per jaar red.), maar dit jaar was het onoverkomelijk geweest door de gestegen rioleringskosten en de rentestijging." Vorig jaar werd de ozb nog verlaagd, dit jaar stijgt het met anderhalf procent.

Koersvast ondanks ravijnjaren
Ondanks de aangekondigde ravijnjaren vanaf 2026, wanneer er fors gekort wordt op de Rijksmiddelen, wil Oude IJsselstreek de koers ook dan vast houden. "Het is op lange termijn niet goed voor Oude IJsselstreek om stil te staan. We willen samen met andere gemeenten een stem uitbrengen aan het Rijk", aldus Bennink. "We willen eerst zekerheid van de overheid en wachten de verkiezingen af."

Foto: REGIO8 (archief)

Lees ook

Lokale partijen Winterswijks Belang en Morgen fuseren

Winterswijks belang en Morgen, twee lokale partijen met zetels in de Winterswijkse raad, gaan samen ...

Generatie Z wil samenwerken met gemeente Winterswijk

Jongerenorganisatie WijZ, oftewel jongeren van generatie Z, heeft de eerste stappen gezet naar de ge...

Clubgevoel weer helemaal terug bij SDOUC door nieuwe kunstgrasmat

De nieuwe kunstgrasmat van de Ulftse tweedeklasser SDOUC ligt er eindelijk. Om een nieuwe toplaag op...

Grenzen vervagen, vrouwen verbinden bij viering Internationale Vrouwendag in Emmerik

In het Westen draait 8 maart niet meer om stemrecht, maar om de uitdagingen waarmee vrouwen nog stee...

Internationale Vrouwendag: wat kan er beter in de gemeenteraad van Winterswijk?

Waarom zitten er relatief weinig vrouwen in de lokale politiek? In het kader van Internationale Vrou...

Stadsbibliotheek Bocholt kan nog leren van bibliotheken in de Achterhoek

Bibliotheken zijn de meest bezochte culturele instellingen in Nederland. Ze trekken bijna net zoveel...