"Wij hadden echt gedacht dat er zo'n driehonderd handtekeningen zouden komen, maar dit ging zo snel", laat omwonende Lesley Kornegoor. "Dit hadden wij nooit verwacht, dit zegt echt dat er zorgen zijn. Ik denk ook de vraag van Hengelo: 'Waarom moet dit? Niet alleen op deze locatie, maar waarom wil Bronckhorst hier aan mee werken?'" Wethouder Blaauw geeft aan dat ze, ook zonder Spreidingswet, jonge vluchtelingen op een humane manier willen blijven opvangen.
Blaauw laat weten dat het aantal ondertekeningen wat zegt over de zorgen die de inwoners hebben, toch spreekt hij ook van een 'nimby effect'. "Inwoners zeggen: 'Wij willen dit niet naast ons bed.' Ik heb ook gehoord dat als het ergens anders kan worden gevestigd, omdat daar meer ruimte zou zijn", aldus Blaauw. "Men is daar verschillend over. Het nimby effect van niet in mijn achtertuin, dat voel je wel, dat bespeur ik ook." Die opmerking gaat mank volgens Kornegoor, mede door het aantal handtekeningen: "Hier heb je heel Hengelo mee, wij hadden andersom ook gedaan."
Achterkamertjes
Nadat de petitie werd overhandigd sprak de wethouder eerlijk uit dat het college van plan is door te gaan met het plan. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij de aanwezige omwonenden. "Het ging vrijwel meteen over dat ze er mee door gaan, dat is erg jammer", zegt Kornegoor. Een andere aanwezige krijgt door de reactie van Blaauw het idee dat alles al in achterkamertjes besloten is. "Ik hoop voor heel Hengelo dat jullie slim zijn en het dorp niet verdelen, want het wordt nu al verdeeld", zegt de inwoner tegen Blaauw.
Afwachten
Wethouder Blaauw geeft aan de petitie in het college te bespreken. Vervolgens zal de gemeenteraad zich over de petitie buigen. Tot die tijd blijft het afwachten voor de omwonenden. "Ik hoop echt dat ze ons serieus nemen, maar ik heb niet het idee dat ze er per sé iets mee gaan doen."
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal