Ulft, Netherlands

Petitie tegen komst asielopvang overhandigd aan Bronckhorst

Foto: REGIO8
De petitie van omwonenden van het gemeentehuis in Bronckhorst in Hengelo, waarin zij de gemeente vragen goed na te denken over de komst van een asielopvang in Hengelo, is donderdagavond overhandigd aan wethouder Evert Blaauw. De petitie is 1.200 keer ondertekend, tot vreugde van de inwoners.
Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 21 juni 2024 15:12 | Aangepast op 21 juni 2024 15:12
"Wij hadden echt gedacht dat er zo'n driehonderd handtekeningen zouden komen, maar dit ging zo snel", laat omwonende Lesley Kornegoor. "Dit hadden wij nooit verwacht, dit zegt echt dat er zorgen zijn. Ik denk ook de vraag van Hengelo: 'Waarom moet dit? Niet alleen op deze locatie, maar waarom wil Bronckhorst hier aan mee werken?'" Wethouder Blaauw geeft aan dat ze, ook zonder Spreidingswet, jonge vluchtelingen op een humane manier willen blijven opvangen.

Blaauw laat weten dat het aantal ondertekeningen wat zegt over de zorgen die de inwoners hebben, toch spreekt hij ook van een 'nimby effect'. "Inwoners zeggen: 'Wij willen dit niet naast ons bed.' Ik heb ook gehoord dat als het ergens anders kan worden gevestigd, omdat daar meer ruimte zou zijn", aldus Blaauw. "Men is daar verschillend over. Het nimby effect van niet in mijn achtertuin, dat voel je wel, dat bespeur ik ook." Die opmerking gaat mank volgens Kornegoor, mede door het aantal handtekeningen: "Hier heb je heel Hengelo mee, wij hadden andersom ook gedaan."

Achterkamertjes
Nadat de petitie werd overhandigd sprak de wethouder eerlijk uit dat het college van plan is door te gaan met het plan. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij de aanwezige omwonenden. "Het ging vrijwel meteen over dat ze er mee door gaan, dat is erg jammer", zegt Kornegoor. Een andere aanwezige krijgt door de reactie van Blaauw het idee dat alles al in achterkamertjes besloten is. "Ik hoop voor heel Hengelo dat jullie slim zijn en het dorp niet verdelen, want het wordt nu al verdeeld", zegt de inwoner tegen Blaauw.

Afwachten
Wethouder Blaauw geeft aan de petitie in het college te bespreken. Vervolgens zal de gemeenteraad zich over de petitie buigen. Tot die tijd blijft het afwachten voor de omwonenden. "Ik hoop echt dat ze ons serieus nemen, maar ik heb niet het idee dat ze er per sé iets mee gaan doen."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees ook

Nieuwe lift en gordijnen moeten raadzaal Bronckhorst toegankelijk maken

De raadzaal van de gemeente Bronckhorst is op dit moment niet toegankelijk genoeg voor iedereen. Dat...

Doetinchem wil grote stap zetten met ‘Noaberhoek’ en tijdelijke asielopvang

Doetinchem wil een grote bijdrage leveren aan het tekort aan huisvesting voor asielzoekers en daarme...

Zara Temmink (19) strijdt voor goud op de Paralympische Spelen

De 19-jarige Zara Temmink uit Zelhem staat aan de vooravond van haar debuut op de Paralympische Spel...

Zelhemse kampioen tovert schuur van zijn ouders om tot survivalbaan

In het buitengebied van Zelhem staat een schuur die voor menig survivalliefhebber een heus walhalla ...

Bronckhorst en Burgerberaad willen mening van inwoners Hengelo

Bronckhorst en het Burgerberaad Hengelo willen dat de inwoners van het dorp hun wensen over het cent...

Heel Hummelo klaar voor traditionele Openluchtspel

De laatste checks worden gedaan voordat het terugkerende fenomeen, het Openluchtspel Hummelo, vrijda...