Ulft, Netherlands

Plan voor natuurbegraafplaats in Barchem zorgt voor ophef

Foto: REGIO8
Er zijn bijna duizend handtekeningen en 96 zienswijzen ingediend tegen de plannen om een natuurbegraafplaats op de Kalenberg in Barchem te realiseren. Dit leidde vorig jaar tot een brief van de gemeente waarin een politieke avond over dit onderwerp werd aangekondigd, maar daar lijkt nu niks meer van te komen.
Viggo Zweverink | 3 oktober 2024 13:37 | Aangepast op 3 oktober 2024 13:37
'Afgelopen maandag is er door de zeven andere partijen besloten om géén tafel te organiseren over het bestemmingsplan de Kalenberg, maar het voorstel direct voor besluitvorming in de gemeenteraad te brengen', laat Calle Janssen van LochemGroen! weten. 'LochemGroen! betreurt dit zeer en vindt dat inwoners de kans moeten krijgen om zich uit te spreken, zowel voor- als tegenstanders.' Janssen is van mening dat inwoners buitenspel worden gezet en hij is niet de enige die dit vindt.

Dorien van der Horst richtte in 2021 Stichting Red de Kalenberg op, en procedeerde door tot de Raad van State om het plan van tafel te krijgen, met succes. Inmiddels ligt er een aangepast plan bij de gemeenteraad. "De stichting Beheer Kalenberg is al veel langer bezig om de begraafplaats voor elkaar te krijgen. Het proces is niet helder omdat de stichting via onduidelijke wegen probeert aan te tonen dat er eigenlijk geen bezwaren van omwonenden zouden zijn", aldus Van der Horst. "De gemeenteraad zou moeten luisteren naar de inwoners, die bezorgd zijn over de eeuwenoude natuur. Ik wil de gemeenteraad meegeven de vele bezwaren echt serieus nemen en hiernaar te handelen. Ze moeten dus niet zomaar instemmen met de plannen."

Beheer Kalenberg
Derk Jan Verstand is initiatiefnemer van de natuurbegraafplaats en vindt het onzin dat inwoners 'buitenspel' worden gezet. "Het bestemmingsplan heeft inmiddels drie keer ter inzage gelegen, en hebben mensen de kans gekregen om een reactie te geven. Dat is ook gebeurd", zegt Verstand. "Destijds hebben ruim zestig mensen hun negatieve mening kenbaar gemaakt, de kans op inspraak is er dus wel degelijk geweest." De initiatiefnemer geeft aan dat mensen steeds met precies dezelfde punten komen. "Elke keer zegt het college: 'deze hebben wij al gehad, dit gaan we niet nog een keer doen'", zegt Verstand. "Het verhaal dat burgers niet gehoord worden is complete onzin."

Winstgevend
Een ander geluid dat Verstand hoort is dat ze de begraafplaatsen alleen voor financieel gewin willen plaatsen. De initiatiefnemer wordt bijna moedeloos van deze opmerkingen. "Wij hebben als stichting de verantwoordelijkheid om de Kalenberg duurzaam te onderhouden. Voor dat onderhoud en beheer van natuur is geld nodig. Een manier voor ons om dat te doen is die begraafplaats exploiteren", aldus Verstand. De initiatiefnemer benadrukt dat zij geen winst maken op de begraafplaats, en dat al het geld terugvloeit in de Kalenberg. De initiatiefnemer geeft ook aan dat als mensen de Kalenberg financieel steunen, zij helemaal geen begraafplaats hoeven te exploiteren.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees meer over:

Natuurbegraafplaats|