Omdat 2022 een heel goed jaar was voor kersen, gingen de ‘overdragen’ bomen al met een achterstand het nieuwe jaar in. “Dan hebben ze iets minder weerstand”, schetst eigenaresse Annemiek Scholten van De Verse Kers. “Toen kregen we een kwakkelwinter, daardoor hadden de kersen te weinig winterrust en gingen ze ook niet zo goed het voorjaar in.” In maart kwam er nachtvorst overheen, waarna een nat en koud voorjaar volgde. “Daardoor vlogen de bijen ook minder”, legt Scholten uit. “En alles bij elkaar resulteert dat in veel minder kersen.”
Vorig jaar hadden ze in Wehl in totaal twaalf ton aan oogst. Dit jaar verwachten ze nog niet de helft van dat aantal te halen. “Zeker de vroege rassen, die zitten echt heel slecht”, zegt de teler over de kersen die het eerst worden geoogst. “De late rassen zitten wat beter, maar van het vroege segment houden we misschien dertig procent over.” Door het warme en zonnige weer van deze week, verwacht Scholten wel grotere kersen. Of ze ook lekkerder zijn? “Dat heeft heel veel met de zon te maken. Hoe meer zonuren, hoe meer suikers, hoe lekkerder ze zijn.”
Duurdere kersen
Over een week of twee willen ze in Wehl beginnen met het binnenhalen van de kersen. De slechte oogst betekent dat de prijs met ongeveer vijftig cent per kilo omhoog gaat in de landwinkel van De Verse Kers. Daarnaast kunnen er te weinig kersen zijn voor alle klanten, want ook andere boeren halen minder vruchten binnen, liet de Nederlandse Fruittelers Organisatie al weten bij
Omroep Gelderland. “Ik denk dat we echt tekort gaan komen”, weet Scholten. “Maar het is wat het is, dat is het mooie van een natuurproduct. Het is niet zo dat er vijf ton extra aan kersen van de band af komt rollen als je aan een knop draait.”
Foto: REGIO8