"We zijn druk bezig met het achterhalen van pasfoto's van de slachtoffers", aldus Ingeborg te Dorsthorst van Stichting Doetinchem Herdenkt. "Alle namen zijn bekend en we willen de slachtoffers ook graag een gezicht geven." Op 19,21 en 23 maart 1945 werd het centrum van Doetinchem in de as gelegd door geallieerde luchtbombardementen. Sinds enkele jaren wordt er jaarlijks stilgestaan bij de dramatische gebeurtenis in de Catharinakerk, dit jaar worden voor het eerst alle namen van de slachtoffers getoond.
In totaal lieten 133 burgers het leven tijdens de bombardementen in het laatste oorlogsjaar, waaronder 32 kinderen. "Dat we de namen tonen is prima, maar er steekt zoveel meer achter dan alleen de naam", laat Te Dorsthorst weten. "Er zit een heel verhaal achter én ook een gezicht. Het is goed dat de mensen daar bewust van zijn."
Dertig foto’s binnen
De eerste lading pasfoto's heeft de stichting inmiddels gevonden. "We zitten rond de dertig dus we hebben er nog honderd te gaan", aldus de vrijwilliger, die een oproep doet: "Iedereen die iets weet en ons informatie kan verschaffen, mag zich melden. Het liefst met een pasfoto."
Alle slachtoffers
Volgens Stichting Doetinchem Herdenkt vielen er in de stad meer dan vijfhonderd slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk wil de organisatie alle omgekomen Doetinchemmers en andere burgers die in de stad om het leven kwamen van een gezicht voorzien. Ruim tweehonderd foto's zijn er in het bezit van de stichting.