"Alle technieken zoals schaven en documenteren krijg je in de praktijk veel beter binnen", vertelt student Archeologie Elsa Rovers. De studenten kunnen onder begeleiding van docenten hun kennis in de praktijk testen. Van tevoren werden er niet veel archeologische sporen verwacht, maar niets blijkt minder waar. Zo geeft docent Everhard Bulten aan: "Gelukkig zit hier heel veel archeologie in de grond." De meest bijzondere vondsten zijn onder andere een urnenveld van duizend jaar voor Christus en de restanten van een middeleeuwse boerderij.
"Aan de rand van het perceel zijn heel veel resten van ijzerproductie gevonden", vertelt Bulten. "Het gaat om tientallen, misschien wel honderden, ovens." Volgens de archeoloog is dit extreem veel en is de productie niet alleen voor lokaal gebruik geweest. Daarnaast is er nog een Duitse loopgraaf uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. "In dit gebied hebben twee Flakstellingen gestaan, dat is luchtdoelgeschut", licht Bulten toe. "Die loopgraaf is in het voorjaar van 1945 aangelegd."
Nieuwbouw
Voordat er een nieuwe wijk in Wehl gebouwd mag worden, moet er eerst onderzocht worden of er restanten van archeologische waarde in de grond zitten. De toekomstige wijk Heideslag zal pas gebouwd mogen worden nadat de bodem volledig is onderzocht. De vondsten worden na onderzoek overgebracht naar het Stadsmuseum in Doetinchem.
Open dag
Buurtbewoners en andere geïnteresseerden kunnen de vondsten vrijdag tussen 14.00 en 16.00 uur 's middags tijdens een open dag bewonderen. "Ik hoop te kunnen helpen met het publieksbereik, dus dingen uitleggen aan de mensen", aldus Rovers. De bezoekers kunnen zelf aan de slag in de opgraving. "Ze kunnen echt actief archeoloogje spelen", vertelt Bulten.
Foto: REGIO8