Elf statushouders hebben de afgelopen periode opleidingen gevolgd. Ze kregen les over zorg, maar ook over de Nederlandse taal en cultuurverschillen. Donderdag namen ze, vol trots, hun diploma in ontvangst. Deelnemers Jarrie Nyang en Helmine Rasoaharivelo reageren namens de groep statushouders: “Wij hebben de kans gekregen om dichter bij onze droombaan te komen. Het helpen van mensen, vanuit ons hart. Dat is de liefde voor het werk.” De deelnemers kregen ook nog een compliment van de Doetinchemse wethouder Jorik Huziinga: “Ik hoop dat als ik ooit thuiszorg nodig heb, dat één van jullie langskomt.”
Het is tweede groep die binnen het project ‘Nieuwkomers in de zorg’ een diploma ontvangt. Deelnemers volgen een opleidingstraject van ongeveer vijftien maanden. Naast kennismaken met werk in de zorg, wordt ook hun kennis van de Nederlandse taal verbeterd. De opleidingen worden aangeboden bij het Graafschap College. Daarnaast zijn onder meer het UWV, de Achterhoekse gemeenten en zorgorganisaties als Azora, Marga Klompé, ZorgPlus en Vitaal Thuiszorg betrokken bij het project.
‘Ontzettend goed ontwikkeld’
Bij Vitaal Thuiszorg werken inmiddels vier personen die het traject hebben doorlopen. “De deelnemers hebben zich in de afgelopen periode ontzettend goed ontwikkeld”, meldt directeur Esther Hoekzema. “Dat horen we ook terug van cliënten bij wie ze aan het werk zijn. Ik ben er trots op dat we in de Achterhoek, met al deze verschillende partijen, een manier hebben gevonden om nieuwkomers op te leiden en werk te bieden in de zorg.”
Schoonmakers en recreatie
De betrokken partijen zijn overtuigd van het project, en willen het verbreden. De nieuwe groep deelnemers kan ook opleidingen volgen op het gebied van schoonmaken, facilitaire dienstverlening, kinderopvang of recreatie. Deze nieuwe groep moet eind deze maand van start gaan.
Foto: Roel Kleinpenning